2019. július 18. csütörtök Frigyes

Hírek - Élelmiszer

Minőségi menza? Lehetséges!

Javult a közétkeztetés minősége, de még van hová fejleszteni. Az Agrárkamara célja, hogy a hazai közétkeztetésben egészséges, biztonságos, főként helyi alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok igényeinek – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A „Célkeresztben a közétkeztetési alapanyagok minősége” elnevezéssel megtartott konferencia fókuszában az élelmezésvezetők munkájának támogatása, érdekvédelmük képviselete, valamint az aktuális jogszabályok ismertetése állt. Az agártárca államtitkára leszögezte: a vendéglátás és a közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta számtalan intézkedés történt, mely munkában 2012-től, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrejötte óta hatalmas szerepe van a hatóságnak.

Menza a Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnáziumban (Forrás:http://fjk.sulinet.hu)

2015-ben indult el Magyarországon a „Minőségvezérelt közétkeztetés” program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte zászlajára. Újabb mérföldkőnek számított 2017, ugyanis az év második felétől kezdődően képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését. Mostanáig összesen 4600 főző-, és 3600 tálalókonyhai auditja zajlott le az egységes minősítési szempontrendszer alapján.

A 2018-as esztendő egyik kiemelkedő hozadéka, hogy elkészült az „Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához” második, átdolgozott kiadása. Az aktualizált szakmai útmutató figyelembe veszi a jogszabály-változásokat, illetve ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat, külön a közétkeztetés vonatkozásában is. Zsigó Róbert szólt arról is: örömteli eredmény, hogy

az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkező élelmiszer eredetű megbetegedések száma.

Az Agrárminisztérium és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével is él, például közétkeztetési szakácsversenyek szervezésében és támogatásában vesznek részt.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most extra kedvezményes áron >>

    Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

    Ingyenes rendezvény >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu