Minőségi menza? Lehetséges!

agrarszektor.hu
Javult a közétkeztetés minősége, de még van hová fejleszteni. Az Agrárkamara célja, hogy a hazai közétkeztetésben egészséges, biztonságos, főként helyi alapanyagokból előállított ételek készüljenek, amelyek mennyiségileg és minőségileg is megfelelnek a különböző korcsoportok igényeinek - hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetségének Országos Szakmai Napján.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "Célkeresztben a közétkeztetési alapanyagok minősége" elnevezéssel megtartott konferencia fókuszában az élelmezésvezetők munkájának támogatása, érdekvédelmük képviselete, valamint az aktuális jogszabályok ismertetése állt. Az agártárca államtitkára leszögezte: a vendéglátás és a közétkeztetés helyzetének javítása érdekében 2010 óta számtalan intézkedés történt, mely munkában 2012-től, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) létrejötte óta hatalmas szerepe van a hatóságnak.

2015-ben indult el Magyarországon a "Minőségvezérelt közétkeztetés" program, amely a helyi termékek közétkeztetésbe juttatását, valamint helyzetének javítását tűzte zászlajára. Újabb mérföldkőnek számított 2017, ugyanis az év második felétől kezdődően képzett auditorok végzik a közétkeztető létesítmények kötelező élelmiszerbiztonsági és élelmiszer-higiéniai minősítését. Mostanáig összesen 4600 főző-, és 3600 tálalókonyhai auditja zajlott le az egységes minősítési szempontrendszer alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2018-as esztendő egyik kiemelkedő hozadéka, hogy elkészült az "Útmutató a vendéglátás és étkeztetés jó higiéniai gyakorlatához" második, átdolgozott kiadása. Az aktualizált szakmai útmutató figyelembe veszi a jogszabály-változásokat, illetve ismerteti a legjobb gyakorlati tapasztalatokat, külön a közétkeztetés vonatkozásában is. Zsigó Róbert szólt arról is: örömteli eredmény, hogy

az elmúlt években csökkent a közétkeztetésben bekövetkező élelmiszer eredetű megbetegedések száma.

Az Agrárminisztérium és a Nébih a szemléletformálás számos eszközével is él, például közétkeztetési szakácsversenyek szervezésében és támogatásában vesznek részt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03