2022. július 3. vasárnap Kornél, Soma

Hírek - Élelmiszer

Most éttermekre csapott le a halkommandó

Két étteremben összesen mintegy másfél mázsa jelöletlen, így ismeretlen eredetű halat és haltermékeket semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állami halőri szolgálata. Felmerül az orvhorgászat és az orvhalászat gyanúja is.
 
 

Legutóbbi akciójával két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei étteremben tartott vizsgálat során talált jelöletlen halakat és haltermékeket a halőri szolgálat – közölte a Nébih. Jelölés hiányában sem a termékek fagyasztásának időpontját, sem azok származási helyét nem lehet megállapítani.

Mivel a halak származási helye nem ismert, így nem bizonyítható, hogy azok legális úton, tógazdaságból kerültek a kereskedelembe. Felmerül annak lehetősége is, hogy természetes vizeinkből illegálisan fogták azokat orvhalászattal vagy orvhorgászattal. Mindezek mellett az ismeretlen eredetű élelmiszer élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly kockázatot jelent, így ilyen termék nem kerülhet a vásárlókhoz - hangsúlyozza a Nébih.

A halőrök az egyik étteremben összesen 124 kg halterméket (süllőt, harcsát, busa- és pontyilét, márnát, törpeharcsát, paducot, balint és különböző keszegféléket) vontak ki a forgalomból, illetve elrendelték azok megsemmisítését. A másik ellenőrzött vendéglátó egységben szintén jelöletlen halakat talált a fagyasztóban az ÁHSZ. Itt eredetű harcsát, süllőt és pontyot kellett megsemmisíttetni, összesen mintegy 20 kg mennyiségben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben