Nagy István: átfogó vizsgálat indul az alternatív fehérjeforrásokat illetően

Nagy István: átfogó vizsgálat indul az alternatív fehérjeforrásokat illetően

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozás, a növekvő népesség, a globalizáció egyaránt arra sarkallja az emberiséget, hogy keressük a fenntartható és alternatív élelmiszertermelési és fogyasztási megoldásokat, melyek komplex megközelítést és alapos vizsgálatot igényelnek - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A miniszter kiemelte, egyre többen fordulnak - és nem feltétlenül valós egészségügyi okból - az alternatív fehérjeforrások felé, kiiktatva étrendjükből az állati termékeket. Beszédében példaként említette a rovarokat, a lombikban tenyésztett húst és a mellékesből fő összetevővé tett szóját, amit a fogyasztó a mindennapi étkezése részévé tenne, miközben a kockázatáról még keveset tud.

Figyelni kell a világ változásait, nyitni kell az újdonságok felé, de mindeközben nem szabad figyelmen kívül hagyni a már bizonyított tapasztalatokat, ismereteket sem, melyek az étkezések terén a kiegyensúlyozottságra intenek

- hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter elmondta, hogy az alternatív fehérjeforrások fogyasztásában rejlő kockázatok feltérképezése és értékelése érdekében komplex vizsgálatsorozat lefolytatásával bízta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). Nagy István hozzátette, hogy az ellenőrzés célja az, hogy az emberek valós és átfogó képet kaphassanak ezekről az új élelmiszerforrásokról.

A tárcavezető hozzátette, e láncszemlélet - melynek fontosságát egyre több ország kezdi felismerni - a magyar élelmiszerbiztonság területén régóta jelen van és hatékonyan érvényesül. Sok szempontból ennek is köszönhető, hogy a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti rendszert, élén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a legjobbak között tartják számon Európában.

Kizárólag e komplex, minden folyamatot és tényezőt figyelembe vevő szemlélet vezethet oda, hogy a felmerülő kockázatokat hatékonyan felismerjük és meghatározzuk a megelőzésükhöz és felszámolásukhoz vezető legjobb utat, módszereket

- fűzte hozzá Nagy István.

A miniszter kiemelte, Magyarország szerencsés helyzetben van, mert bőségesen rendelkezik kiváló minőségű élelmiszer-alapanyagokkal. Elhelyezkedésének, agrármúltjának és élelmiszeriparának köszönhetően az ország nincs kényszerhelyzetben, nincs rászorulva az alternatív megoldásokra. Ugyanakkor az alternatív fehérjeforrások feltérképezését és alapos vizsgálatát elkezdjük a Nébih közreműködésével, annak érdekében, hogy támogassuk a magyar fogyasztók tudatos választását, asztalainkra pedig továbbra is csak biztonságos élelmiszerek kerülhessenek, tette hozzá a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13