2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Élelmiszer

Nem jönnek már a külföldi vadászok

Nem zártak jó évet a somogyi vadászok. Felére esett vissza a vendégforgalom, és a trófeák minősége is gyenge volt. A vadkárkifizetések viszont a másfélszeresére emelkedtek.
 
 

A tavalyi szezon gyengébb volt a somogyi erdőkben, mint az előzőek: csak a 80%-át teljesítették. A visszaesés a rossz időjárásnak is betudható. Ráadásul az elejtett vadak trófeái sem voltak jó minőségűek – íjra a KaposPont.


Balogh Tamás, a Sefag Zrt. vadgazdálkodási osztályvezető-helyettese szerint a vadgazdálkodók kénytelenek olyan egyedeket hasznosítani, kilőni, amelyek fejlődőképesek volnának és bent kéne hagyni az állományban.


A válság miatt a külföldi vendégforgalom több mint a felére esett vissza. A kerti vadászatok iránti kereslet évek óta tapasztalható visszaesése tartósnak bizonyult, az eddig jellemzően spanyol és nyugati országokból érkező vendégvadászok még mindig nem mutatják azt az érdeklődést, mint az előző években. Ráadásul a vadkárkifizetés másfélszeresére nőtt egy év alatt. Ez a Sefag Zrt.-nek a tavalyi szezonban 150 millió forintjába került.

Most mindent megtesznek, hogy visszacsábítsák a külföldieket. A somogyi szakemberek az elmúlt hetekben Pozsonyban, Dortmundban jártak. Ezeket az utakat a Turizmus Zrt. támogatta. A külföldi kiállításokon azt tapasztalták: önmagában a vadászati program már nem mindig elegendő arra, hogy a távoli országokból idejöjjenek a vendégek.


Dr. Varga Gyula vadgazdálkodási osztályvezető azt mondja: Somogyban nagyon sok termálfürdő, gyógyvíz található, a vadászattal összekötve, az érintettek összefogásával nagyon sok vendéget ide lehetne csábítani.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu