Ömlik a külföldi sertéshús Magyarországra: óriási ellenőrzés indult

Ömlik a külföldi sertéshús Magyarországra: óriási ellenőrzés indult

agrarszektor.hu
A külföldi sertéshús minőségére és nyomon követhetőségére fókuszáló országos célellenőrzést rendelt el február közepétől az Agrárminisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálásával és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szakemberek bevonásával. A Nébih eddigi vizsgálatai nem tártak fel kirívó szabálytalanságot. Az akció a következő időszakban is folytatódik, továbbá számos laboratóriumi vizsgálat van folyamatban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A sertéshústermékek országos ellenőrzése során a származás feltüntetésére, a korábbi fagyasztás jelölésére és a nyomon követhetőségre is fókuszálnak az ellenőrök - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági szakemberek ellenőrzik az ipari feldolgozásra beérkező sertéshúst, továbbá a kereskedelemben a csomagolatlan termékek "zászlóellenőrzését" is elvégzik.

Az elmúlt négy hónapban a teljes import 68,8%-át beszállító, azaz a tíz legjelentősebb sertéshús importőr közül kilenc vizsgálata már megtörtént a célellenőrzés első időszakában. Az egységekben a nyomon követés biztosított volt, a termékek értékesítése során a származási országot minden esetben feltüntették. A vizsgálatok során a Nébih felügyelői 26 mintát is vettek, amelyekből 8 féle paraméter összesen 182 vizsgálata van folyamatban. 27 közétkeztetőnél 81 sertéshústétel ellenőrzése szintén megtörtént. A vizsgált tételekből 57 magyar, míg 24 uniós (ebből 15 spanyol) eredetű volt. A termékek nyomonkövethetőségét rendben találták az ellenőrök. A célellenőrzés, mind a Nébih központi vizsgálataival, mind a kormányhivatalok szakemberei által a kereskedelmi egységekben végzett "zászlóellenőrzéssel" a következő hetekben is folytatódik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?