2020. február 18. kedd Bernadett

Hírek - Élelmiszer

Ragyog az égen: Megkapta az Egri Csillag az első nemzetközi elismerését! (sajtóközlemény)

A borok olimpiája: nemzetközi elismerés magyar boroknak Challenge International du Vin borverseny, Bordeaux 2012
 
 

Immáron 36. alkalommal zárult le tegnap a bordeaux-i Challenge International du Vin borverseny, melyen kiemelkedően szerepelt az egri Demeter Pincészet. A borok olimpiájának nevezett nívós francia borversenyen a pincészet Bikavér Selection 2009 borát ezüstéremmel, és az Egri Csillag 2011 borát bronzéremmel díjazták. A hazai borászatok összesen 22 érmet zsebeltek be.

Összesen 6 arany-, 9 ezüst- és 7 bronzérem került Magyarország éremtáblázatába, így az idei évben is szépen helytálltak a magyar borászok a franciaországi Challenge International du Vin borversenyen. Az érmek alapján a legeredményesebb magyar borvidék idén is az Egri borvidék, melyet a Tokaj-hegyaljai borvidék követ.
A 2011-es év után idén is az egyik legeredményesebb egri pincészet a Demeter Pincészet. A 100%-os kézi szőlőművelés, a kézi szüretelés, a kiváló minőségű szőlő és a Demeter Pincészet szakértelme ismét nemzetközi sikernek örvend. Eger tovább dübörög.


A Demeter Pincészet legjobbjai a 2012-es Challenge International du Vin versenyen:

A díjnyertes borokról:
Bikavér Selection 2009 - ezüstérem
védett eredetű száraz vörösbor

Összetétel:
Kékfrankos 40%
Cabernet franc 20%
Cabernet savignon 20
Merlot 20%

Termésmennyiség: 50 mázsa/ha
100%-ban kézi szőlőművelés, kézi szüret
Két évig 300 literes új tölgyfahordóban érlelt

Színe telt rubin. Illata rendkívül fűszeres, keleties jellejű, mellette halványan felsejlik a rózsaszirom. Ízét a fűszeresség, menta és az erdei gyümölcsök jellemzik.

Egri Csillag 2011 - bronzérem
egri fehér házasítás
Száraz védett eredetű klasszikus bor

Összetétel:
Hárslevelű 45%
Szürkebarát 30%
Olaszrizling 15%
Chardonnay 10%

Termésmennyiség: 90 mázsa/ha
100%-ban kézi szőlőművelés, kézi szüret
Hat hónapig 500 literes második töltésű
tölgyfahordóban érlelt

Halvány citromsárga színű bor. Illatában a jól integrálódó fa, alma és körte, ízében a keleti fűszerek ízei jelennek meg.A Demeter Pincészetről:

A Demeter Pincészet Eger egyik legpatinásabb pincesorán, a 150 pincéből álló Kőlyuk pincesoron helyezkedik el. Különlegessége a hazánkban csak erre a tájra és részben még Tokaj városában megtalálható tufakőbe vájt pincerendszer, mely az 1920-as években alakult ki, és a mai napig őrzi egykori hangulatát. A Demeter pincészet különleges élményt nyújtó, három ágból álló több mint 300 m hosszú pincerendszer – mely 2001-ben elnyerte az Eger legszebb pincészete díjat.
A különleges ízek és a borkedvelők rajongása mellett számos versenyen bizonyították már az egri kuriózumok kiválóságukat. Többek között a 2005 Leánykát aranyéremmel díjazták a Challenge International du Vin világversenyen Bordeaux-ban, a 2003-as XY bor ezüstérmet kapott, 2009-ben az IQ 2006 nyert aranyérmet, 2010-ben és 2011-ben pedig a Hanga 2009-et választották a legjobbnak a borok olimpiáján.
www.demeterpinceszet.hu


Challenge International du Vin versenyről:

A Challenge International du Vin Európa legnívósabb borversenye, melyen már több mint 30 éve mérettetik meg legjobb boraikat a nemzetközi borászok kiválóságai. Évente több mint 30 ország képviselteti magát több mint 5000 borral. A versenyen szép számmal pályáznak a borászok vörös-, fehér-, rosé és desszertborokkal, valamint egyéb bor alapú italokkal. A versenyre nagy figyelemmel választják ki a leghozzáértőbb zsűrit, akik külön kóstolószobákban tesztelik a versenyen résztvevő borokat.
http://www.challengeduvin.com/

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu