Rendkívüli borkészletfelmérést végeznek

MTI
Olyan szabványos szerződésmintát tesz közzé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), amely mind a termelők, mind pedig a felvásárlók jogait és kötelezettségeit rögzíti, illetve keretrendszert biztosít majd a különböző együttműködésekhez. A HNT a szüreti időszakra vonatkozó árprognózis érdekében felméri a borkészleteket, valamint az egész országra és minden szőlőfajtára kiterjedő termésbecslést is végez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Rendkívüli borkészletfelmérést, illetve minden szőlőfajtára kiterjedő országos termésbecslést végez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az idei keresleti-kínálati viszonyok felmérése és a szüreti időszakra vonatkozó árprognózis megalapozása érdekében - írja közleményében a HNT. A szervezet még május 29-i tanácsülésén döntött a piacszervezési intézkedésekről. Ez alapján az elmúlt évhez hasonlóan közzétesznek egy szabványos szerződésmintát, amely a termelők és a felvásárlók jogainak és kötelezettségeinek rögzítésével keretrendszert biztosít a rövid és a hosszabb távú együttműködésekhez.

A szakmaközi szervezet az intézkedést úgy dolgozta ki, hogy ne ütközzön a versenykorlátozást és az árrögzítést tiltó uniós és magyar jogszabályi rendelkezésekkel - áll a közleményben. Az ágazat 2016-ban elfogadott stratégiájában a legfőbb célkitűzés a piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés lett. Ez úgy érhető el, ha a szőlő ára nem csak a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, hanem megfelelő jövedelmet is biztosít a szőlőtermelő részére, illetve a szőlőt megvásárló borászatok részéről is kigazdálkodható - hangsúlyozza a HNT..

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?