2021. október 16. szombat Gál

Hírek - Élelmiszer

Rendkívüli borkészletfelmérést végeznek

Olyan szabványos szerződésmintát tesz közzé a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT), amely mind a termelők, mind pedig a felvásárlók jogait és kötelezettségeit rögzíti, illetve keretrendszert biztosít majd a különböző együttműködésekhez. A HNT a szüreti időszakra vonatkozó árprognózis érdekében felméri a borkészleteket, valamint az egész országra és minden szőlőfajtára kiterjedő termésbecslést is végez.
 
 

Rendkívüli borkészletfelmérést, illetve minden szőlőfajtára kiterjedő országos termésbecslést végez a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az idei keresleti-kínálati viszonyok felmérése és a szüreti időszakra vonatkozó árprognózis megalapozása érdekében – írja közleményében a HNT. A szervezet még május 29-i tanácsülésén döntött a piacszervezési intézkedésekről. Ez alapján az elmúlt évhez hasonlóan közzétesznek egy szabványos szerződésmintát, amely a termelők és a felvásárlók jogainak és kötelezettségeinek rögzítésével keretrendszert biztosít a rövid és a hosszabb távú együttműködésekhez.

A szakmaközi szervezet az intézkedést úgy dolgozta ki, hogy ne ütközzön a versenykorlátozást és az árrögzítést tiltó uniós és magyar jogszabályi rendelkezésekkel - áll a közleményben. Az ágazat 2016-ban elfogadott stratégiájában a legfőbb célkitűzés a piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés lett. Ez úgy érhető el, ha a szőlő ára nem csak a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, hanem megfelelő jövedelmet is biztosít a szőlőtermelő részére, illetve a szőlőt megvásárló borászatok részéről is kigazdálkodható - hangsúlyozza a HNT..

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu