2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Élelmiszer

Sokkoló drágulás jött el 2021-re: ez kerül 2,5-szer többe a boltokban, piacokon

Eltelt újabb 10 év, lassan túl vagyunk az új évezred második évtizedén. Sok minden történt, és még több minden drágult meg ez idő alatt. Vannak azonban olyan kimagasló áremelkedésen átesett termékek, amiknek az ára láttán nem csoda, hogy leesik az egyszeri magyar álla a boltban flangálva. A KSH hivatalos statisztikái szerint az almánál semmi nem drágult többet 10 év alatt, de azért pokolian megemelkedett az ára más élelmiszereknek is.
 
 

Ismét eltelt egy évtized, az új évezredből már a második. 10 év alatt pedig sok minden történik, többek között bizonyos termékeknek az ára is kilő az égbe - írja a Pénzcentrum. Persze az infláció, mint olyan teljesen normális, egészséges velejárója egy jól működi piacgazdaságnak, de azért egy ekkora időtávon is vannak olyan termékek, amik arányosan bődületes mértékben drágulnak. A KSH mindenki által elérhető, közel 100 terméket, szolgáltatást tartalmazó listáját, hogy ha átfutjuk, azt találjuk, hogy több olyan is van közte, aminek az ára több mint a kétszeresére emelkedett 2010-2020. között. Az új évezred második évtizedének legbrutálisabb áremelkedését az almánál, a burgonyánál, a párizsinál és a citromnál lehetett látni.  

Durva árak jöttek el

Az évtized legjobban dráguló termékének a címét az alma vitte el. A magyarok kedvenc gyümölcse 2020-ban majd 2,5-szer annyiba került, mint 2010-ben. Ehhez képest majdnem kétszer akkora (1,8-szoros) áremelkedésen ment keresztül a narancs és a párizsi felvágott kilója is. A csúcsdráguló alma kilója 200 forintról majdnem 500 forintra ugrott, de ugyancsak majdnem egy ezressel kerül ma többe egy kiló párizsi felvágott, mint 2010-ben, de súlyos száz forintokkal mérik ma drágábban a citromot is, mint hajdanán. Szintén sokat drágult még a burgonya is, de 70-százalékos dráguláson ment át a fejes káposzta, és majd egy ezressel többet kell ma kicsengetni az olaszfelvágott kilójáért is. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben