Rekordokat dönt az áremelkedés Magyarországon: itt vannak a friss adatok

MTI
Májusban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest, ezzel az inflációs ráta megegyezett az előző havival - közölte szerda a KSH. A következő időszakban inkább enyhülésre lehet majd számítani, aztán ősszel megint emelkedhet az infláció.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Már az áprilisi 5,1%-os infláció több mint nyolcéves csúcsot jelentett, utoljára 2012 végén volt ennél magasabb az áremelkedés üteme. Innen a szakemberek előzetesen további minimális emelkedést vártak májusra, 5,2-5,3% volt a prognózis. Ehhez képest a KSH kicsit alacsonyabb értéket közölt szerda reggel, májusban is 5,1% volt az éves infláció. A maginfláció viszont az előző havi 3,1%-ról 3,4%-ra emelkedett.


Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A szeszes italok és a dohányáruk ára is jelentősen megugrott, ami a dohánytermékek április eleji jövedéki adóemelésének volt köszönhető. Az előző hónaphoz képest érezhető áremelkedés látszik a ruházkodási cikkeknél és az élelmiszereknél, ami már hosszabb távú folyamatokat is jelez, ezt alátámasztja a maginfláció emelkedése is. Az élelmiszerek esetében a KSH kiemeli, hogy az étolaj ára egy év alatt 24,6, a tojásé 8,7, a margariné és a száraztésztáé 7, a munkahelyi étkezésé 6,6, a liszté 6,3, a gyümölcs- és zöldségleveké 6,2, a rizsé 6,1%-kal emelkedett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel párhuzamosan azonban csökkent például a sertéshús ára, mintegy 7,5%-kal. Áprilishoz képest az idényáras élelmiszerek 3,8%-os drágulását emelték ki: az egyik hónapról a másikra a legnagyobb mértékben, szám szerint 42%-kal a burgonya drágult. Ez még az idényáras élelmiszerek hektikus ármozgását ismerve is jelentősnek mondható igaz, a drágulást jórészt a szezonalitás magyarázza, a termék ára még így is elmarad kissé az egy évvel ezelőttitől.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?