Rekordokat dönt az áremelkedés Magyarországon: itt vannak a friss adatok

Rekordokat dönt az áremelkedés Magyarországon: itt vannak a friss adatok

MTI
Májusban 5,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szinthez képest, ezzel az inflációs ráta megegyezett az előző havival - közölte szerda a KSH. A következő időszakban inkább enyhülésre lehet majd számítani, aztán ősszel megint emelkedhet az infláció.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Már az áprilisi 5,1%-os infláció több mint nyolcéves csúcsot jelentett, utoljára 2012 végén volt ennél magasabb az áremelkedés üteme. Innen a szakemberek előzetesen további minimális emelkedést vártak májusra, 5,2-5,3% volt a prognózis. Ehhez képest a KSH kicsit alacsonyabb értéket közölt szerda reggel, májusban is 5,1% volt az éves infláció. A maginfláció viszont az előző havi 3,1%-ról 3,4%-ra emelkedett.


Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A szeszes italok és a dohányáruk ára is jelentősen megugrott, ami a dohánytermékek április eleji jövedéki adóemelésének volt köszönhető. Az előző hónaphoz képest érezhető áremelkedés látszik a ruházkodási cikkeknél és az élelmiszereknél, ami már hosszabb távú folyamatokat is jelez, ezt alátámasztja a maginfláció emelkedése is. Az élelmiszerek esetében a KSH kiemeli, hogy az étolaj ára egy év alatt 24,6, a tojásé 8,7, a margariné és a száraztésztáé 7, a munkahelyi étkezésé 6,6, a liszté 6,3, a gyümölcs- és zöldségleveké 6,2, a rizsé 6,1%-kal emelkedett. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezzel párhuzamosan azonban csökkent például a sertéshús ára, mintegy 7,5%-kal. Áprilishoz képest az idényáras élelmiszerek 3,8%-os drágulását emelték ki: az egyik hónapról a másikra a legnagyobb mértékben, szám szerint 42%-kal a burgonya drágult. Ez még az idényáras élelmiszerek hektikus ármozgását ismerve is jelentősnek mondható igaz, a drágulást jórészt a szezonalitás magyarázza, a termék ára még így is elmarad kissé az egy évvel ezelőttitől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?