2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Élelmiszer

Sokkoló drágulás: teljesen elszállt a tejtermékek ára Magyarországon

Az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tej fogyasztói ára áfával 13 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL tejé 12 százalékkal, a trappista tömbsajté pedig 10 százalékkal nőtt 2020 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest. A hazai előállítású tejtermékek feldolgozói értékesítési ára is jelentősen megemelkedett egy év alatt, a tehéntúróért, a tejfölért, a kefírért és a natúr joghurtért is többet kérnek idén.
 
 

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 100,46 forint/kilogramm volt 2020 augusztusában - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos és a zsírtartalom 0,02 százalékpontos javulása és az alapár stagnálása mellett a nyerstej átlagára nem változott 2020 augusztusában a júliusihoz képest és 2 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása az előző havi mennyiségnél 2 százalékkal kevesebb, míg a 2019. augusztusinál 12 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 97,39 forint/kilogramm volt 2020 augusztusában, az előző havihoz képest 2 százalékkal, az előző év azonos hónapjához képest 8 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 3 százalékkal maradt el a termelői átlagártól. A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 15 százalékkal csökkent 2020 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a vajkrém és a 2,8 százalék
zsírtartalmú zacskós friss tej (egyaránt +12 százalék), a tehéntúró (+11 százalék), az 1,5 és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (egyaránt +9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt (egyaránt +7 százalék), a tejföl (+6 százalék), az adagolt vaj és a kefir (egyaránt +2 százalék), a natúr joghurt (+1 százalék) feldolgozói értékesítési ára, míg az ömlesztett sajté (–4 százalék) csökkent 2020 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tej fogyasztói ára áfával 13 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL (hosszan friss) tejé 12 százalékkal, a trappista tömbsajté 10 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu