2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Élelmiszer

Szennyezett magyar pékáru lehet a boltok polcain: ezek a kenyerek megbetegedést okozhatnak

Az idei gabonatermés ötöde fuzáriummal fertőzött lehet, köszönhetően a tavaszi esőknek és a melegnek. Habár megfelelő vizsgálatokkal ki lehet szűrni a szennyezést, ezek azonban nagyon drágák, így sokan ügyeskednek. Ennek az lehet a következménye, hogy az üzletekbe is bekerül a szennyezett alapanyagot tartalmó termék. A lisztben, és így a teljes kiörlésű termékekben előfordulhatnak olyan toxinok, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak, szélsőséges esetben pedig akár daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.
 
 

Az idei fuzáriumszennyezésről már nyáron befutottak az első jelzések, Raskó György agrárvállalkozó szerint azonban az idei gabona ötöde fertőzött lehet, a tavaszi esők és a meleg ugyanis kedveztek a fertőzésnek - írja a HVG. Leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, például a lisztben bukkanhatnak fel olyan egészségre ártalmas toxinok, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak, emellett a fertőzésnek a hormonrendszer működésére is hatása lehet, csökkenhet a nemzőképesség, de tartós fogyasztás után, szélsőséges esetben daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az uniós szabványok szerint a kenyérgabonában megengedett mennyiség 1250 mikrogramm/ kilogramm, de az idei időjárás miatt előfordulhat, hogy ez eléri a 4-5000 mikrogramm/kilogrammot is a learatott gabona ötödében - közölte Raskó. A károsanyagok hatását sem a gabona őrlése, sem a sütés nem csökkenti jelentősen. A gomba termelte mikotoxinok közül szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő olyan, amely a hormonrendszert befolyásolja, vagy daganatos megbetegedést okoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a megelőzés a legfontosabb: vetésforgóval, megfelelő váltónövények telepítésével, korszerű raktározással lehet csökkenteni a gombafertőzésnek kedvező feltételeket. Ha már nincs mit tenni, akkor érdemes az erre szakosodott cégekhez elvinni a gabonát, akik szakszerűen mintákat vesznek, és bevizsgálják a betárolt gabonát. A probléma csak az, tájékoztatott Raskó György, hogy ezek a vizsgálatok nem éppen olcsók. Ő például az idén 7000 tonna gabonát aratott le a területein, ennek a teljes bevizsgálása azonban másfél millió forintba került. Szerinte persze nemcsak a gabonát értékesítőnek kell felelnie az egészséges gabonáért, de az azt feldolgozók, és a vevők érdeke is, hogy ne legyen szennyezett alapanyagot tartalmazó termék a boltokban. Ennek ellenére is akadnak „ügyeskedők”, akik minél előbb szabadulnának az akár fertőzött gabonától is, ez azonban szerencsére nem olyan könnyű. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu