Teljesen leuralta a boltokat a lengyel málna: dömpingszerűen áraszt el mindent

Teljesen leuralta a boltokat a lengyel málna: dömpingszerűen áraszt el mindent

agrarszektor.hu
Lengyelország Európa málna piacvezetője 51 százalékos piaci részesedéssel. A második Spanyolország (22%), a harmadik Portugália (12%) ezen a területen. Az eper és a ribizli után a málna a harmadik legnagyobb bogyósgyümölcs Lengyelországban. A málna részesedése e fajták tekintetében meghaladja a 25 százalékot. Az elmúlt években a málna termőterülete csak kismértékben változott, 28-30 ezer hektár között mozgott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2020-ban a málna betakarítása Lengyelországban elérte a 116 ezer tonnát. A málnaültetvények többsége a Lubelskie Vajdaságban található. Az elmúlt években a terület termése a hazai termelésnek mintegy 85%-át tette ki. A málnatermés jelentős részét exportálják. Tavaly a friss málna exportja a termés mintegy 23%-át, a fagyasztott málnaexport a termés mintegy 73%-át tette ki. Utóbbi mennyisége elérte a 64 ezer tonnát - írja a Syngenta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyelországi fagyasztott málna legnagyobb vásárlója Németország volt, ahová 21 ezer tonnát, azaz az exportmennyiség 36%-át értékesítették. A fagyasztott málnából nagy mennyiségben Belgiumba, kisebb mennyiségben az Egyesült Királyságba, Hollandiába, Franciaországba, Fehéroroszországba és Svédországba szállítottak. 2020-ban mintegy 19 ezer tonna friss málnát exportáltak. A fő exportország itt is Németország volt, ahová a teljes málnaexport mintegy 63%-át vitték. Az Európai Unióban Lengyelország a málna piacvezetője a termelés 51%-os részesedésével.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13