2022. június 27. hétfő László

Hírek - Élelmiszer

Újabb magyar ágazat dőlhet be: nincs remény, a közelgő ünnepek sem segíthetnek?

Szeptember elején robbant a bomba, amikor Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy a kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók a magyar gazdálkodóknak, mint egy évvel korábban. A szakember akkor azt mondta, őszre javulhat a helyzet, és magára találhat a piac, az agrárszektor.hu-t azonban arról tájékoztatta az elnök, hogy a várttól eltérően az árak tovább estek. Hiába bízott tehát abban a víziszárnyas ágazat, hogy a Márton-nap közeledtével jobb lesz a helyzet, ez egyelőre nem történt meg.
 
 

Őszre sem javultak az árak a víziszárnyas ágazatban az elmúlt hónapokhoz képest, és se a kacsáért, se a libáért nem fizetnek többet a felvásárlók a magyar gazdáknak – mondta Szabó Miklós. A szakember még szeptember elején nyilatkozta, hogy a kacsáért 15-20 százalékkal, a libáért pedig 15 százalékkal fizetnek kevesebbet fizetnek a felvásárlók, mint egy évvel korábban. Akkor azt mondta, őszre magára találhat a piac, a kacsa és a liba iránti kereslet ugyanis ebben az időszakban általában magasabb, hiszen ezeknek a húsoknak ekkor van a szezonjuk. A nagy megugrás azonban nem történt meg, sőt az árak tovább csökkentek, ráadásul az ágazat pozíciója sem javult. A Márton-nap, illetve a közelgő Karácsony tehát nem segített a gazdálkodókon – tette hozzá.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy egyes területeken veszteséges termeléssel zárják majd az évet az ágazat szereplői – közölte az elnök. Hozzátette, az árak zuhanásának a madárinfluenza utáni túltermelés az oka, ha ugyanis az európai piacokon 500 ezer darab libával több jelenik meg, az már komoly következményekkel jár. Emiatt jelenleg úgy tűnik tartósan nagyobb a kínálat, mint a kereslet. A megnövekedett kínálati oldal egyébként elsősorban a lengyel termelésnek tulajdonítható, ott ugyanis hihetetlen gyorsan növekszik nem csak a baromfiágazat, de a víziszárnyas volumene is – emelte ki.

Forrás: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szabó Miklós szerint a magyar víziszárnyas ágazat szempontjából fontos lenne a szövetkezés, illetve az integráció, és arra lenne szükség, hogy a termelők, a vágóhidak és a feldolgozók összeálljanak egymással. A világpiacon ugyanis csak így maradhat versenyképes a magyar piac. Ha nem történik meg a szerkezetváltás, akkor az ágazat el fog sorvadni – hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben