2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Élelmiszer

Uniós aláírásgyűjtés indulhat az élelmiszercsalások ellen

Nyilvántartásba vett az Európai Bizottság egy polgári kezdeményezést, amely lépéseket sürget az élelmiszerpiaci csalások ellen. Ahhoz azonban, hogy a bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, egy éven belül egymillió támogató aláírást kell gyűjteni legalább hét különböző tagállamból.
 
 

Az „Egyél eredetit! Leplezd le az ételed!” elnevezésű polgári kezdeményezés célja a kötelező származási nyilatkozatok bevezetése minden élelmiszerterméknél, illetve az, hogy biztosítsák a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz fűződő jogát. Az Európai Bizottság biztosi testülete most úgy döntött, hogy nyilvántartásba vesz az élelmiszerminőség javítását célzó kezdeményezést, amely a csalások megelőzését sürgeti – közölte az uniós bizottság. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia egyik kiemelt témája lesz, milyen támogatásokat kaphat a hazai élelmiszeripar a mostani uniós költségvetési időszakban, illetve a 2020 utáni újabb hétéves ciklusban. Szó lesz a Vidékfejlesztési Program új élelmiszeripari pályázatáról, illetve a korábbi pályázatok elbírálsáról és kifizetéséről. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés ugyanakkor csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát. A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell arra. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!