2019. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Hírek - Élelmiszer

Uniós aláírásgyűjtés indulhat az élelmiszercsalások ellen

Nyilvántartásba vett az Európai Bizottság egy polgári kezdeményezést, amely lépéseket sürget az élelmiszerpiaci csalások ellen. Ahhoz azonban, hogy a bizottság érdemben foglalkozzon az üggyel, egy éven belül egymillió támogató aláírást kell gyűjteni legalább hét különböző tagállamból.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az „Egyél eredetit! Leplezd le az ételed!” elnevezésű polgári kezdeményezés célja a kötelező származási nyilatkozatok bevezetése minden élelmiszerterméknél, illetve az, hogy biztosítsák a fogyasztók megfelelő tájékoztatáshoz fűződő jogát. Az Európai Bizottság biztosi testülete most úgy döntött, hogy nyilvántartásba vesz az élelmiszerminőség javítását célzó kezdeményezést, amely a csalások megelőzését sürgeti – közölte az uniós bizottság. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencia egyik kiemelt témája lesz, milyen támogatásokat kaphat a hazai élelmiszeripar a mostani uniós költségvetési időszakban, illetve a 2020 utáni újabb hétéves ciklusban. Szó lesz a Vidékfejlesztési Program új élelmiszeripari pályázatáról, illetve a korábbi pályázatok elbírálsáról és kifizetéséről. Ne hagyja ki a számos további jelentős agrártémát felvonultató kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés ugyanakkor csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát. A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell arra. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu