2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Élelmiszer

Vadhúsban utazik a szabolcsi cég: különleges termékekkel hódítanák meg a piacot

Szeretnénk leküzdeni azokat a sztereotípiákat, amik az emberekben a vadhússal szemben ott vannak – mondta el az Agrárszektornak Támba Miklós, a Támba Családi Holding tulajdonosa és beruházója. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakember beszélt arról is, hogy a gazdaság legtöbb szereplőjével ellentétben őket nem hátráltatta a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, bizonyos szempontból nézve jól is jártak vele.
 
 

Támba Miklós elmesélte, hogy a vadhúsfeldolgozó üzemük családi vállalkozás keretében épült. A céget az 1990-es években alapította az édesapja, aki foglalkozását illetően erdész, hobbiját tekintve pedig vadász volt. A napkori székhelyű vállalkozást az akkori erdőgazdákkal, szövetkezetként indították, valamint egy erdészeti gépszolgáltatást is létrehoztak akkor. Ez a koncepció később kibővült, amikor bekapcsolódtak a vendéglátóiparba is. A szakember elmondta, hogy ahogy fejlődött a cég, mind az erdőgazdálkodási, mind a vendéglátási ágazat is újabb beruházásokkal gyarapodott. Mostanra egy 15 ezer hektáros vadászterülettel rendelkeznek, ahol vadgazdálkodást folytatnak, van erdei iskolájuk és rendezvényközpontjuk is, valamint egy éttermük, szállodával, de az erdészeti szolgáltatásokat sem adták fel.

Támba Miklós beszélt arról is, hogy 2020. augusztus 27-én adták át a Nativus vadhúsfeldolgozót. Az új üzemegység jól illeszkedik az eddigi vertikumukba, hiszen mind a vadgazdálkodáshoz, mind a vendéglátáshoz kapcsolódik. A feldolgozás során elsődlegesen a nagyvadakra, egészen pontosan a lőtt nagyvadakra koncentrálnak. A feldolgozó üzemben tőkehúsokat készítenek, de van lehetőség a vadhús további feldolgozására, sonka- és kolbászfélék, szalámik előállításával is foglalkoznak, de szeretnének szuvid és marinált termékekkel is megjelenni a piacon.

A szakember elismerte, hogy koronavírus-helyzet miatt elmaradnak a külföldi vadászok, és a vadásztársaságoknak is nehéz az előzetesen meghatározott volumeneket teljesíteniük. Támba Miklós ugyanakkor elárulta, hogy számukra az új feldolgozó próbaüzeme szempontjából viszont szinte optimális a helyzet. A Támba Családi Holding tulajdonosa szerint a mai korban egyre fontosabbá vált a természetes életmód, és szerinte a vadhúsnál nincs egészségesebb. Támba Miklós elmondta, hogy szeretnék leküzdeni azokat a sztereotípiákat, amik a fogyasztókban máig ott vannak a vadhúsokkal szemben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!