2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Élelmiszer

Vannak jó hírek is! - Csökkentek az élelmiszerárak

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 0,1%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, ezen időszak alatt pedig az élelmiszerárak jellemzően csökkentek – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közzétett tájékoztatótájából.
 
 

2014. júniushoz viszonyítva az élelmiszerekért átlagosan 0,6%-kal kellett kevesebbet fizetni júliusban, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – 5,1%-os árcsökkenésének a következménye. E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára az előző hónaphoz képest nem változott. Valamelyest nőtt a sertéshús (1,5%), valamint a csokoládé, kakaó (1,1%) ára, viszont a szeszes italok, dohányáruk ára kis mértékben, 0,1%-kal csökkent egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2013. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerárak 0,4%-kal csökkentek. Ezen belül csökkent a cukor (18,5%), a liszt (14,0%), az étolaj (12,4%), az idényáras élelmiszerek (10,1%), valamint a péksütemények (3,1%) ára. Drágult viszont a tej (7,9%), a sajt (7,0%), valamint a sertéshús (2,8%) is. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 7,3%-kal nőtt.

A fogyasztói árakban megjelenő járműüzemanyagokért 1,8%-kal kellett többet fizetni júliusban, mint az azt megelőző hónapban, éves szinten itt 1,4%-os volt a drágulás mértéke.

Az EU 28 tagországában 2014. júniusban a fogyasztói árak (a harmonizált előzetes adatok szerint) átlagosan 0,7%-kal voltak magasabbak, mint az tavalyi év hasonló időszakában.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu