A GVH rábólintott, hogy Csányi megvegye a nagy pápai agrárcéget is

agrarszektor.hu
Hozzájárult a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ahhoz, hogy a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm Zrt. megvásárolhassa a pápai Agro-Invest Kft.-t, amely többek között az első Orbán-kormány idején privatizált pápai állami gazdaságból alakult Agroprodukt Zrt. tulajdonosa is. Az Agroprodukt megszerzésével Csányi Sándor agrárbiznisze több mint 10 ezer hektárnyi művelhető földterülettel bővült.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem talált okot adó körülményt a GVH arra, hogy összefonódási vizsgálatot rendeljen el a Csányi Sándor tulajdonában lévő Bonafarm Zrt. újabb akvizíciójával kapcsolatban - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a hivatal. Ezzel a GVH hozzájárult ahhoz, hogy a Bonafarm megvásárolhassa a pápai székhelyű Agro-Invest Kft.-t. A tranzakciót már le is bonyolították a felek.

A Bonafarm június elsején kötött adásvételi szerződést az Agro-Invest megvételére, amely addig a bakonyszücsi Mádl Agro Mezőgazdasági Kft., illetve magánszemélyek - Mádl István, Gyarmati László, Takács László, Pethő Zoltán és Pálffy Jenő - tulajdonában volt. A Bonafarm az adásvétellel az Agro-Invest Kft.-ben önálló közvetlen, több más vállalkozásban - a pápai AGRO 22 Zrt.-ben, a pápai Agroprodukt Zrt.-ben, a pápai Wildex Kereskedelmi Kft.-ben és az ihászi Sertéstenyésztő és Hizlaló Bt.-ben - pedig közvetett irányítást szerzett.

Az üzletrészvásárlásokról június 7-én érkezett bejelentés a GVH-hoz, amely még június 14-én határozott az ügyben. A legjelentősebb cégnek számító, 8,3 milliárd forintos saját tőkéjű Agroprodukt megszerzésével a Csányi-féle agrárbirodalom olyan vállalalttal bővült, amely több mint 10 ezer hektáron gazdálkodik. A Bonafarm-csoport két eddigi meghatározó mezőgazdasági társasága, a Bólyi Zrt. és a Dalmand Zrt. együttesen több mint 25 ezer hektárt művel.

Az Agroprodukt megvásárlása illeszkedik a Bonafarm-csoport stratégiájába, amely az állattenyésztés fejlesztésére, illetve az ehhez szükséges takarmánybázis megtermelésére koncentrál - indokolta korábban a tranzakciót a Bonafarm. Az első Orbán-kormány idején privatizált állami gazdaságból létrejött Agroporduktnak csaknem 7 ezres szarvasmarha-állománya is van. Az itt megtermelt tejet a jövőben a szintén Csányi-érdekeltségű szegedi Sole-Mizo Zrt. dolgozza majd fel.

A Forbes magazin tegnap közölte, hogy Csányi Sándor agrárérdekeltségeivel vezeti a magyar családi vállalkozások listáját. A lap a Bonafarm Csoport, a nádudvari KITE Zrt. és a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt. értékét 113,4 milliárd forintra becsülte, amelyet az Agroprodukt és a többi vállalat megszerzése mostantól tovább növelhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02