Tejtermelők csődveszélyben: ingyenhitelt ajánl Fazekas tárcája

agrarszektor.hu
Az Agrár Széchenyi Kártya keretében igényelhető áthidaló hitelt ajánlja ideiglenes megoldásként a földművelésügyi tárca azoknak a kistermelőknek, akiknek összesen 60 millió forinttal tartozik a Gici Tej Kft. A külföldi tulajdonban lévő vállalkozás egyelőre nem áll felszámolás alatt, de már két bírósági végrehajtást is elrendeltek vele szemben.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A veszprémvarsányi Gici Tej Kft. nemfizetése miatt hoppon maradt kistermelőknek azt javasolja Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, vegyék fontolóra az Agrár Széchenyi Kártya keretében igényelhető, teljesen ingyenes áthidaló hitel lehetőségét. Ez a kedvezőtlen piaci helyzetben lévő agrárgazdasági ágazatok, így  a tejtermelők számára 0 százalékos hitelt biztosít még az idei évben június 30-ig, amelyhez az agrártárca 100 százalékos kamat-, költség- és kezességi díjtámogatást biztosít. A hitel futamideje egy év, összege állategységenként 500 ezer forint, de legfeljebb 50 millió forint. A tárcavezető Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolt.

A hivatalos cégadatok alapján a Gici Tej-Tejtermék Feldolgozó és Értékesítő Kft. jelenleg nem áll felszámolási eljárás alatt. Ugyanakkor a közelmúltban a vállalkozással szemben két bírósági végrehajtást is elrendeltek. Az egyik esetben 2017. január 27-i hatállyal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, míg a másik esetben egy közjegyző rendelt el végrehajtást 2017. február 9-i hatállyal.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint az állam ugyan nem avatkozhat be egy magántulajdonú cég ügyeibe, ám maguk a termelők sok mindent tehetnek a kiszolgáltatottságuk ellen. Például termelői csoportot alakíthatnak, amely közös termelésszervezést, beszerzést, értékesítést, de akár feldolgozást is jelenthet, és ehhez a Vidékfejlesztési Programból támogatást is igényelhetnek.

A Gici Tej Kft. többszöri ígéret és aláírt szerződés ellenére sem tartja be kötelezettségét, így többek között 15 kistermelőnek nem fizet ki 60 millió forintnyi tartozást, vagyis a megtermelt nyerstej árát - derült ki a gazdálkodók korábbi közleményéből. A termelők szerint Gad Raveh, a cég ügyvezetője a tartozásokat tovább növelve éli fel az üzem vagyonát.

Amennyiben a vállalkozás a felszámolás sorsára jut, nem sok lehetőség marad a tejtermelők kifizetésére, mivel a cég tartozása a közlemény szerint a kistermelőknek járó 60 millió forint tizenötszöröse is lehet. A megoldás - teszik hozzá a gazdálkodók - az üzem gyors bérbeadása lenne.

Az elmúlt háromnegyed évben egyébként folyamatosan emelkedett a tej hazai termelői és kiviteli ára, a magyar piacot is érintő nemzetközi tejpiaci válság tehát véget ért - állapítja meg a tárca írásbeli válasza. A termelői ár 2017 februárjában már 91,9 Ft/kg volt, 2016 júliusa óta közel 40 százalékkaI növekedett. Az előzetes adatok szerint a tejtermelés volumene 2016-ban 2 százalékkal bővült.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03