2020. október 2. péntek Petra

Hírek - Európai Unió

Angliának szűk 3 hónapja maradt arra, hogy megtalálja Európán kívüli piacait

Akár lesz deal, akár nem, Nagy-Britannia elhagyja az uniót október végéig - tette világossá az új elnök, Boris Johnson. Sürget tehát az idő, Angliának rohamtempóban kell új piacokat találni - számol be az euractiv.com. A britek egyelőre optimisták, szerintük kétoldalú egyezmények révén nagyrészt helyettesíthetővé válik az európai kereskedelmi tér.
 
 

A brit külügyminiszter, Dominic Raab még ezen a héten látogatást tesz Kanadában, az USA-ban és Mexikóban, hogy feltérképezze a Brexit utáni kereskedelmi lehetőségeket. Múlt héten ugyanezt tette Bangkokban, ahol a térség 20 külügyminiszterével tárgyalt. A szorgalom indokolt is, miután az új miniszterelnök, Boris Johnson kijelentette:

október végéig kivezeti Nagy-Britanniát az Európai Unióból - akár lesz kereskedelmi megállapodás, akár nem.

"Fel kell melegítenünk gazdasági kapcsolatainkat korábbi, Európán kívüli partnereinkkel" - nyilatkozta Raab torontói útja előtt. Hozzátette:  "Ez azt jelenti, hogy együtt kell működni velük a Brexit utáni kereskedelem zökkenőmentességének érdekében. Gyorsan át kell térnünk a széleskörű kereskedelmi ügyletekre, amelyek fellendítik az üzletet, alacsonyabb fogyasztói árakat eredményeznek, ugyanakkor elismerik kiváló termékszínvonalunkat. ”


Eddig az EU volt Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi partnere, ahová tavaly 314 milliárd euró értékben szállított árut és 374 milliárd euró értékben importált tőle.

A Brexit-pártiak szerint az EU elhagyásával  Nagy-Britannia új, kétoldalú megállapodásokat köthet a világ számos fontos piacával, ezért nagy lehetőséget látnak benne. Például Kanada, USA és Mexikó együttesen 244 milliárd eurós potenciális piacot jelentenek az Egyesült Királyság számára a brit kormányzat szerint.

Raab nemcsak kereskedelemről tárgyal az amerikai kontinesen. Nemzetbiztonsági kérdésekben is erősebb együttműködést szorgalmazna, ide sorolta többek között  Oroszország destabilizáló tevékenységét Európában, a terrorizmust és az éghajlatváltozás következményeit.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu