2019. október 18. péntek Lukács

Hírek - Európai Unió

Angliának szűk 3 hónapja maradt arra, hogy megtalálja Európán kívüli piacait

Akár lesz deal, akár nem, Nagy-Britannia elhagyja az uniót október végéig - tette világossá az új elnök, Boris Johnson. Sürget tehát az idő, Angliának rohamtempóban kell új piacokat találni - számol be az euractiv.com. A britek egyelőre optimisták, szerintük kétoldalú egyezmények révén nagyrészt helyettesíthetővé válik az európai kereskedelmi tér.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A brit külügyminiszter, Dominic Raab még ezen a héten látogatást tesz Kanadában, az USA-ban és Mexikóban, hogy feltérképezze a Brexit utáni kereskedelmi lehetőségeket. Múlt héten ugyanezt tette Bangkokban, ahol a térség 20 külügyminiszterével tárgyalt. A szorgalom indokolt is, miután az új miniszterelnök, Boris Johnson kijelentette:

október végéig kivezeti Nagy-Britanniát az Európai Unióból - akár lesz kereskedelmi megállapodás, akár nem.

"Fel kell melegítenünk gazdasági kapcsolatainkat korábbi, Európán kívüli partnereinkkel" - nyilatkozta Raab torontói útja előtt. Hozzátette:  "Ez azt jelenti, hogy együtt kell működni velük a Brexit utáni kereskedelem zökkenőmentességének érdekében. Gyorsan át kell térnünk a széleskörű kereskedelmi ügyletekre, amelyek fellendítik az üzletet, alacsonyabb fogyasztói árakat eredményeznek, ugyanakkor elismerik kiváló termékszínvonalunkat. ”


Eddig az EU volt Nagy-Britannia legnagyobb kereskedelmi partnere, ahová tavaly 314 milliárd euró értékben szállított árut és 374 milliárd euró értékben importált tőle.

A Brexit-pártiak szerint az EU elhagyásával  Nagy-Britannia új, kétoldalú megállapodásokat köthet a világ számos fontos piacával, ezért nagy lehetőséget látnak benne. Például Kanada, USA és Mexikó együttesen 244 milliárd eurós potenciális piacot jelentenek az Egyesült Királyság számára a brit kormányzat szerint.

Raab nemcsak kereskedelemről tárgyal az amerikai kontinesen. Nemzetbiztonsági kérdésekben is erősebb együttműködést szorgalmazna, ide sorolta többek között  Oroszország destabilizáló tevékenységét Európában, a terrorizmust és az éghajlatváltozás következményeit.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu