2022. május 19. csütörtök Ivó, Milán

Hírek - Európai Unió

Fontos kereskedelemi megállapodások születtek az EU és Nagy-Britannia között

Április utolsó hetében lezárultak a megállapodások elfogadását célzó belső uniós eljárások. Az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi és együttműködési megállapodás és adatbiztonsági megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.
 
 

Az EU és az Egyesült Királyság tárgyalói 2020. december 24-én állapodtak meg a jövőbeli együttműködés feltételeit meghatározó kereskedelmi és együttműködési megállapodásról és a két fél közötti adatbiztonsági megállapodásról - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A zavarok minimalizálása érdekében a megállapodásokat 2021. január 1-jét követően ideiglenesen alkalmazták. A hivatalos ratifikáció hiányában a megállapodások fontosabb kereskedelempolitikai vonatkozásainak átmeneti végrehajtásáról ideiglenes jegyzőkönyv rendelkezett, azonban a megállapodásokban azt is rögzítették, hogy mindezt február 28-ig az egyezmény egésze kell, hogy felváltsa. Ez a határidő csak a két szerződő fél közös egyetértésével módosítható.

Az EU-Egyesült Királyság partnerségi tanács február 23-án – az EU kérésére – úgy határozott, hogy 2021. április 30-ig meghosszabbítja az ideiglenes alkalmazást annak érdekében, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a megállapodások mind a 24 nyelven elvégzendő jogász-nyelvészi ellenőrzésének a befejezéséhez. Április 21-én lezárult a megállapodások mind a 24 nyelvi változatának hitelesítése.

A Tanács 2021. február 26-án az Európai Parlament egyetértését kérte a megállapodások megkötéséről szóló határozatához. Az Európai Parlament április 27-én egyetértését adta, a Tanács pedig április 29-én határozatot fogadott el a megállapodás megkötéséről. A végleges alkalmazáshoz a megadott európai parlamenti hozzájárulásra, valamint az Európai Unió Tanácsának elfogadott határozatára volt szükség.

A megállapodásokat és az azokat kísérő szövegeket 2021. április 30-án közzétették az EU Hivatalos Lapjában. A két megállapodás 2021. május 1-jén hatályba lépett.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!