2020. július 14. kedd Örs, Stella

Hírek - Európai Unió

Haladék a tojóketrecek átalakítására

A szaktárca tájékoztatása szerint a gazdák hét hónap haladékot kapnak a tojótyúktartó telepek átalakítására, és egy újabb pályázati lehetőséggel is élhetnek jövőre.
 
 

Január elsejétől az 1999-ben elfogadott, uniós állatjóléti irányelv szerint Magyarországon is kötelező lenne feljavított ketrecben tartani a tojótyúkokat.

Az Európai Bizottság és az uniós agrárminiszterek megállapodása alapján a termelők újabb 7 hónap türelmi időt kaptak az átállásra, tekintettel a globális gazdasági helyzetre, illetve arra, hogy még mindig mintegy 50 millió tojót tartanak hagyományos ketrecekben az unió területén.

A július 31-ig rendelkezésre álló időben a régi ketrecekben termelt tojást csak a tagállamon belül, illetve csak ipari felhasználásra - porításra, létojás- és tésztagyártásra - adhatják el a gazdák.

Az 528 magyarországi tojótyúktelep közül 350-ben sikerült teljesíteni az uniós elvárásokat, 178-ban még nem, vagy csak részben cserélték ki a ketreceket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt években három alkalommal is írt ki pályázatot, hogy megkönnyítse a régi, kisebb ketrecekkel termelő gazdák dolgát.

Az idén 3 milliárd forintot osztanak szét erre a célra. A szaktárca a 109 bezárásra váró telep feljavítását újabb vissza nem térítendő támogatással segíti jövőre - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.


forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu