Őrült évek jöhetnek a magyar agrárfinanszírozásban: de mire számíthatnak a cégek?

Őrült évek jöhetnek a magyar agrárfinanszírozásban: de mire számíthatnak a cégek?

agrarszektor.hu
Az agráriumban több olyan vállalat is van, melyek adott esetben bizonyos finanszírozási formákhoz alapvetően hozzájuthatnának, de valamilyen oknál fogva ez mégsem történik meg. Ennek két oka is lehet: vagy azért, mert nem tudnak a termékekről, vagy egyszerűen most alakult úgy a piaci gazdasági helyzet, hogy ehhez hozzájussanak - vélekedett Balczó Barnabás, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. Hozzátette, hogy egyedi tőkebefektetéseket hajtanak végre, de vannak tőkealapjaik is, melyekből tudnak finanszírozni ilyen típusú vállalkozásokat is.

A szakember úgy véli, hogy az agráriumban egy elnyert támogatás esetén - ami több milliárd forint is lehet -, az önrészt egy adott vállalkozás nem feltétlenül tudja kitermelni vagy rendelkezésre bocsátani - ez az a szegmens, ahol ők képbe jöhetnek. Balczó Barnabás a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozó cégénél egy nagyon nagy projektbe mintegy 3 milliárd forintot fektettek be, de ennél jóval kisebb vállalkozások is igényt tartanak ilyen típusú finanszírozásra, ha a megfelelő feltételeket lehet biztosítani.

Az MFB Invest által jelenleg kidolgozás alatt áll olyan program, amiben egy tőkealapot hozunk létre pályázati jelleggel. Ez egy várhatóan 3 milliárdos tőkealap lesz. Ennek az alapnak alapvetően az lesz funkciója, hogy olyan befektetéseket hajtson végre olyan cégekbe és olyan vállalkozásokba, melyek az elmúlt időszakban pályáztak vidékfejlesztési forrásra, támogatói okirattal rendelkeznek, és valamilyen oknál fogva az előleget nem tudják lehívni. Kifejezetten ezt a problémát szeretnénk orvosolni. Várhatóan jövő év februárjára elérhető lesz ez a termék  

- mondta az MFB Invest vezérigazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03