2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Európai Unió

Hatalmas vitákat robbantott ki Brüsszelben a rákkeltőnek tartott vegyszer

Elhalasztották az Európai Bizottságban a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag engedélyének megújításáról szóló döntést. A vitában ugyanis a tagországi álláspontok nagyon eltértek egymástól, ezért végül a kérdésről nem szavaztak. Az Európai Parlament szerint a hatóanyagot legkésőbb 2022-ben be kellene tiltani.
 
 

Nem hozott döntést tegnapi ülésén az Európai Bizottság (EB) illetékes állandó bizottsága a glifozát hatóanyag uniós engedélyének megújításáról. A testület tudomásul vette, hogy a témában a tagállami küldöttségek állsápontjai jelentősen különböznek, ezért az ülés végén a kérdésben nek szavaztak. Glifozátügyben hamarosan bejelentik a következő ülés időpontját, és egyes információk szerint november elején születhet döntés arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban, illetve meddig használható az Európai Unió országaiban.

A glifozát uniós forgalmazásáról szóló engedély 2017. december 15-én jár le. Az Európai Bizottság eredetileg azt javasolta, hogy hagyják jóvá a hatóanyag felhasználást még 10 évig, azonban egyre több felszólalás és visszajelzés érkezett a glifozát állítólagos veszélyeivel kapcsolatban. A „glifozát kritikusok” a végleges betiltást követelik, mert a hatóanyagot rákkeltőnek tartják, és aktivisták a napokban benyújtották azt a petíciót, amelyet több mint 1,3 millió ember írt alá a glifozát ellen. Az uniós hatóságok és illetékes szervezetek ugyanakkor korábban úgy nyilatkoztak, hogy a hatóanyag nem rákkeltő.

Az Európai Parlament (EP) a héten úgy foglalt állást, hogy a glifozát forgalmazását és felhasználását az unióban 2022-es legkésőbbi határidővel be kellene tiltani. A hatóanyag nem professzionális, vagyis háztartási használatát viszont már a jelenlegi engedély lejártakor, tehát december 15-vel betiltaná az EP.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!