Élesedő vita és uniós szavazás a rákkeltőnek tartott vegyszerről

agrarszektor.hu
Állásfoglalást fogadott el a napokban az Európai Parlament (EP) környezetvédelmi bizottsága arról a javaslatról, amelyben európai állampolgárok a rákkeltőnek tartott glifozát-hatóanyagú gyomirtó szerek teljes tilalmát kérik 2020-tól. A testület egyetértett a kezdeményezőkkel, és állásfoglalását az EP plenáris ülése elé terjesztette, amely tegnap a glifozát ellen foglalt állást. Az Európai Unió tagállamai ma szavazhatnak arról, meg kívánják-e újítani a glifozát idén lejáró engedélyét, vagy sem. Az illetékes uniós hatóságok és szervezetek nem tartják rákkeltőnek a hatóanyagot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottsága támogatta azt a javaslatot, amelyben európai állampolgárok azt kérik, hogy legkésőbb 2020. december 15-ig fokozatosan vonják ki az uniós piacról a glifozát nevű növényvédelmi hatóanyagot. A "Stop Glyphosate" elnevezésű európai polgári kezdeményezést több mint egymillió uniós polgár írta alá. A kezdeményezők a glifozát betiltása mellett a peszticidek jóváhagyási folyamatának reformját és a peszticidhasználat csökkentésére vonatkozó kötelező európai uniós előírásokat is sürgetik. Azt szorgalmazzák, hogy az Európai Bizottság tegye meg az ehhez szükséges lépéseket.

A bizottsági döntés egyértelmű üzenetként szolgál a tagállamoknak, amelyek várhatóan október 25-én szavaznak a vitatott gyomirtó hatóanyag engedélyének megújításáról - írja az euractic.com. A jelenlegi javaslat szerint a glifozát még tíz évig maradna a piacon. Ugyanakkor számos Európai Uniós ország - köztük Franciaország és Olaszország - már korábban bejelentette, hogy a tízéves megújítás ellen szavaz. Így szakértők szerint csökkent annak esélye, hogy az újbóli engedélyezésről szóló szavazás eléri majd a minősített többséget, amely szükséges lenne a megújítás elfogadáshoz. Ha nem születik megállapodás, véget érhet a glifozát uniós forgalmazása, mivel a jelenlegi engedély 2017. december 15-én lejár.

A környezetvédelmi bizottságban efogadott állásfoglalást az Európai Parlament strassbourgi plenáris ülése elé terjesztették. A bizottság az állásfoglalásban azt sürgette, hogy a hatónyagot 2020-ig a forgalmazásból, illetve a mezőgazdasági felhasználásból teljes mértékben tiltsák ki. Az EP tegnapi plenáris ülésén úgy foglalt állást, hogy ellenzi a glifozát használatát. Az ilyen tartalmú növényvédő szerek háztartási használatát azonnal, mezőgazdasági alkalmazásuzkat 2022. december 15-i határidővel tiltanák be.

A parlamenti bizottság, illetve az Európai Parlament elutasítja az európai hatóságok és szervezetek glifozáttal kapcsolatos korábbi értékeléseit. Mint ismert, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) azt állapította meg, hogy a glifozát nem jelent veszélyt az emberi egészségre, miközben a WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) "valószínűsíthetően rákkeltő anyagnak" nyilvánította az ilyen tartalmú gyomirtó szereket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03