Itt a hollandok nagy terve: így alakítanák át az ország mezőgazdaságát

Itt a hollandok nagy terve: így alakítanák át az ország mezőgazdaságát

agrarszektor.hu
Decemberben megalakult a Hollandiát irányító négypárti koalíciós kormánya. Az új kormány december közepén közzétette a mezőgazdaságot és a kertészeti ágazatot illető, a következő évekre tervezett célkitűzéseit. Az ezeket illető részletes tervet a négypárti koalíciós kabinet fogja megalkotni, de a főbb irányvonalak már most jól láthatóak: Hollandia komoly erőforrásokat fog fordítani az üvegházi termesztésre, a klímavédelemre, a növényvédelemre, a fenntarthatóságra és a körforgásos mezőgazdaságra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy maratoni tárgyalássorozat után, a választások után jó fél évvel megalakult Hollandia négypárti koalíciós kormánya. December 16-án pedig közzétették az agráriummal és a kertészeti ágazattal kapcsolatos elképzeléseiket, célkitűzéseiket - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB). A részletes program kidolgozása az új kabinet feladata lesz, de a fő pontok az alábbiakban foglalhatók össze:

  • Üvegházi termesztés: földgázhasználat csökkenése, az ágazat legyen a körforgásos gazdálkodás élharcosa.
  • Zöldség- és gyümölcstermelés: 0%-os ÁFA-kulcs bevezetése.
  • Klímavédelem: a szén-dioxid kibocsátás 60%-os csökkentése 2030-ig, 35 milliárd eurós klímaalap létrehozása a jelenlegi ösztönzőkön felül.
  • Napelemek alkalmazásának elősegítése: kezdetben elhelyezésük csak a tetőkön lehetséges, multifunkcionális felhasználás esetén a talajon, földeken is.
  • Növényvédelem: a zöld erőforrások ösztönzése, összpontosítás az innovációra és a precíziós mezőgazdaságra. Az erőforrások felhasználására vonatkozó szabványok a Vízügyi keretirányelv alapján.
  • Mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele: extenzifikáció, átállás, innováció, legalizálás és a gazdaságok áthelyezése.
  • Kedvezmény a fiatal gazdák számára: földbank.
  • Nitrogéncél 2030-ig: a már kitűzött és meglévő nitrogéncélokat 5 évvel korábban kell elérni.
  • A mezőgazdasági termelők helyzetének újraértékelése az élelmiszerláncban: megállapodások a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti hatóság, a lánc szereplői és a kormányzat között. A bankok, a beszállítók, a feldolgozók és a kiskereskedelem bevonása kötelezettségek kijelölésével. Átláthatóság a szupermarketek polcain fenntarthatósági és állatjóléti szempontokból.
  • Körforgásos mezőgazdaság: több maradékáram az állati takarmányban, kevesebb műtrágya, több állati trágya.
  • Új kereseti modellek a gazdálkodásban: a természet- és tájgazdálkodás elősegítése. A termékek egyéb felértékelése “bioalapú" építőanyagok, a nitrogén és a szén megkötéséért fizetett díjak révén. Vidéki térségek fejlesztése: 25 milliárd eurós átmeneti alap létrehozása (a források felhasználása tartományi hatáskörbe fog tartozni).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03