Készülhetünk: 10 év alatt juhevővé válhat Európa

Agrárszektor
A juh- és kecskehús iránti keresletnövekedés olyan tempóban nő, amit csak a fogyasztói ízlés drasztikus átalakulásával lehet magyarázni. A számokat az Európai Bizottság nem kommentálta, a magyar juhtartók azonban sejtik az okát, és készülődnek a változásokra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Bizottság hosszú távú előrevetítése alapán az unió juh- és kecskehústermelése a következő tíz évben folyamatosan emelkedve 2027-re elérheti a 963 ezer tonnát. Ez 7 százalékkal lenne több, mint a 2017. évi mennyiség. A közösség juh- és kecskehús-importja 216 ezer tonnára emelkedhet 2027-re, ami 21 százalékos növekedést jelentene.

A régi tagországokban a juh- és a kecskehús fogyasztásának 10 százalékos bővülése várható 10 éven belül. Az új tagországokban 2027-re kisebb mértékű emelkedést (+5 százalék) várnak az elemzők.

Az Európai Bizottság nem kommentálta a számokat. Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke azoban vállalkozott rá, hogy az agrárszektor.hu-nak rávilágítson a lehetséges okokra és az új üzleti lehetőségre is. Nyugaton a birkahús a rezidens lakosság számára is egy környezetbarát, GMO-mentes  portékának számít, ott még a hizlalás körülményei is rendkívül állatbarátak: legelőkön történik. Már pusztán ezért is számolni lehetett a juhhús kedveltségének növekedésével, de a muszlim lakosság megjelenése a korábbinál sokkal gyorsabb tempójú fogyasztást-bővülést eredményezett - magyaráz az elnök.

Ma Európa 75-80%-ban önellátó birkahúsból. A fogyasztói igények drasztikusan változnak, amihez egyrészt alkalmazkodnia kell a magyar juhászatnak, másrészt kiváló lehetőséget is jelent. "Tudomásul kell venni, hogy bár a magyar, egyedileg nyomon követhető tejesbárány  prémium termék, egyre csökken az igény iránta. Az arab piacokon, de már az olaszoknál is inkább a darabolnivaló, 35-40 kilós állatot keresik. Új-Zélandon másfél éves korig nevezik báránynak a juhot, mi pedig ódzkodunk 35 kilósra hizlalni. Igaz, a merinó ekkora súlyban már hajlamos elzsírosdoni a mi intenzív takarmányozási technológiánk mellett, de átállhatnánk más fajtákra.

A texel, hampshire, corriedale alkalmas lenne rá, hogy akár 4-5 hónapos korra teljesítse azt a tömeget, amit a nyugati legelőkön 7-8 hónapos korára ér el.

Ezekkel a fajtákkal ki tudnánk elégíteni a megváltozott igényeket." A szakember hozzáteszi, már látszik a piacon, hogy a muszlim vallásúak folyamatosan igénylik a birkát. Sokkal kiegyenlítettebb a piac, mint amikor a húsvét, a ferragosto és a karácsony csúcskereslete szabta meg az árakat és a termelést. Gazdálkodói szempontból tehát az új helyzet akár kedvező is lehet: a juhok exportja elérhető távolságban több piacot is megcélozhat, a nagysúlyú bárányok már nyugati irányban is megtalálják a fizetőképes vásárlót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31