2020. február 24. hétfő Mátyás

Hírek - Európai Unió

Készülhetünk: 10 év alatt juhevővé válhat Európa

A juh- és kecskehús iránti keresletnövekedés olyan tempóban nő, amit csak a fogyasztói ízlés drasztikus átalakulásával lehet magyarázni. A számokat az Európai Bizottság nem kommentálta, a magyar juhtartók azonban sejtik az okát, és készülődnek a változásokra.
 
 

Az Európai Bizottság hosszú távú előrevetítése alapán az unió juh- és kecskehústermelése a következő tíz évben folyamatosan emelkedve 2027-re elérheti a 963 ezer tonnát. Ez 7 százalékkal lenne több, mint a 2017. évi mennyiség. A közösség juh- és kecskehús-importja 216 ezer tonnára emelkedhet 2027-re, ami 21 százalékos növekedést jelentene.

A régi tagországokban a juh- és a kecskehús fogyasztásának 10 százalékos bővülése várható 10 éven belül. Az új tagországokban 2027-re kisebb mértékű emelkedést (+5 százalék) várnak az elemzők.

Az Európai Bizottság nem kommentálta a számokat. Bátor Árpád, a Juh Terméktanács elnöke azoban vállalkozott rá, hogy az agrárszektor.hu-nak rávilágítson a lehetséges okokra és az új üzleti lehetőségre is. Nyugaton a birkahús a rezidens lakosság számára is egy környezetbarát, GMO-mentes  portékának számít, ott még a hizlalás körülményei is rendkívül állatbarátak: legelőkön történik. Már pusztán ezért is számolni lehetett a juhhús kedveltségének növekedésével, de a muszlim lakosság megjelenése a korábbinál sokkal gyorsabb tempójú fogyasztást-bővülést eredményezett - magyaráz az elnök.

Ma Európa 75-80%-ban önellátó birkahúsból. A fogyasztói igények drasztikusan változnak, amihez egyrészt alkalmazkodnia kell a magyar juhászatnak, másrészt kiváló lehetőséget is jelent. "Tudomásul kell venni, hogy bár a magyar, egyedileg nyomon követhető tejesbárány  prémium termék, egyre csökken az igény iránta. Az arab piacokon, de már az olaszoknál is inkább a darabolnivaló, 35-40 kilós állatot keresik. Új-Zélandon másfél éves korig nevezik báránynak a juhot, mi pedig ódzkodunk 35 kilósra hizlalni. Igaz, a merinó ekkora súlyban már hajlamos elzsírosdoni a mi intenzív takarmányozási technológiánk mellett, de átállhatnánk más fajtákra.

A texel, hampshire, corriedale alkalmas lenne rá, hogy akár 4-5 hónapos korra teljesítse azt a tömeget, amit a nyugati legelőkön 7-8 hónapos korára ér el.

Ezekkel a fajtákkal ki tudnánk elégíteni a megváltozott igényeket." A szakember hozzáteszi, már látszik a piacon, hogy a muszlim vallásúak folyamatosan igénylik a birkát. Sokkal kiegyenlítettebb a piac, mint amikor a húsvét, a ferragosto és a karácsony csúcskereslete szabta meg az árakat és a termelést. Gazdálkodói szempontból tehát az új helyzet akár kedvező is lehet: a juhok exportja elérhető távolságban több piacot is megcélozhat, a nagysúlyú bárányok már nyugati irányban is megtalálják a fizetőképes vásárlót.

Érdekességképpen lehozzuk az Eurostat legfrissebb stasztikáját a bevándorlók számáról (sajnos csak a 2015-ös évre elérhető).

Ezer lakosra jutó bevándorlók száma, 2015.

Forrás: Eurostat

 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu