2021. március 8. hétfő Zoltán

Hírek - Európai Unió

Madárinfluenza, pestis, bőrcsomósodás: terjednek a súlyos betegségek

Számítani lehet arra, hogy Magyarország pénzügyi segítséget kap az Európai Bizottságtól a súlyos madárinfluenza-járvány miatt. Az uniós élelmiszerbiztonsági biztos fokozott készültséget tart szükségesnek a bőrcsomósodáskór és az afrikai sertéspestis miatt is.
 
 

Madárinfluenza

Élni kíván Magyarország az uniós jog szerint igénybe vehető támogatási lehetőségekkel a madárinfluenza miatt, és számít arra, hogy EU-s költségvetési forrásból hozzájárulást kap a kártalanításhoz is – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki tárgyalást folytatott a budapesti hivatalos látogatáson tartózkodó Vytenis Andriukaitis uniós egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztossal. Andriukaitis szerint számítani lehet az Európai Bizottság segítségére.

Bőrcsomósodáskór

A biztos fokozott készültséget tart szükségesnek a szarvasmarhákat sújtó bőrcsomósodáskór elleni küzdelemben. Fazekas Sándor jelezte, hogy Magyarország felkészült mind a környező országok oltóanyaggal való megsegítésére, mind a szükség szerinti hazai vakcinázásra. Vytenis Andriukatis üdvözölte a magyar előkészületeket, és jelezte, hogy a betegség kapcsán magas szintű egyeztetéseket tartanak szükségesnek a jövőben is.

Afrikai sertéspestis

Vytenis Andriukaitis az érintett EU tagállamok hatékony, közös fellépését sürgette az Ukrajnában terjedő afrikai sertéspestis elleni intézkedések terén. A magyar miniszter elmondta, hogy Magyarország a korábbi óvintézkedéseken túl továbbiakat is bevezetett annak érdekében, hogy megakadályozzuk a betegség átterjedését.

Élelmiszerpazarlás

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem kiemelten fontos kérdés. Ehhez többek között szemléletformálásra, valamint az ágazati szereplőkkel való szoros együttműködésre van szükség. Fontos továbbá az élelmiszeradományozás és az állati takarmányozásban való hasznosítás feltételeinek könnyítése.

GMO

Az Európai Bizottság és Magyarország változatlanul kiáll a genetikailag módosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti tiltását lehetővé tevő új uniós jogszabály elfogadása mellett – rögzíti a tárca közleménye. Fazekas Sándor kifejtette, hogy ebben a tárgykörben is fontos a tagállami önrendelkezési jog biztosítása.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu