2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Európai Unió

Megalapozott gyanú: olasz maffia van a szlovák mezőgazdaságban

Jan Kuciak (27) szlovák oknyomozó riportert és kedvesét (27) február közepén lőtték le, miután túl közel merészkedett a tűzhöz, azaz feltárta a szlovák kormány és a dél-olasz maffia összefonódását.
 
 

Kuciak legutolsó cikkében Robert Fico miniszterelnököt vádolta azzal, hogy túl szoros kapcsolatokat ápol Antonino Vadalával és családtagjaival, de említi a Cinnante, a Roda és a Catropove családot is. A maffia fő tevékenységi területe Szlovákiában a mezőgazdaság – írta a meggyilkolt újságíró.

Arra a hírre, hogy a maffia a mezőgazdaság támogatásra szánt pénzekhez is hozzájutott, az Európai Bizottság kérdőre vonta a szlovák hatóságokat. A hűtlen kezelés vádját komolyan vesszük – közölte a Bizottság szóvivője, Alexander Winterstein. Az EU költségvetési biztosa, Günther Oettinger pedig így nyilatkozott a „Die Welt”-nek:

„Pár héten belül tisztán látjuk a pénzek áramlási útját, és kiderül, hogy volt-e visszaélés az uniós pénzekkel.”

 

A gyanú megalapozottnak látszik, miután Kuciak ehhez hasonló visszaélésekre derített fényt:

 • A négy olasz család cégek tucatjait és hektárok ezreit birtokolja Szlovákiában. De nemcsak a jogosan járó területalapú támogatásokat igénylik. Egy dokumentált esetben az adott cég a tényleges terület nyolcszorosára kapott támogatást.
 • Másik esetben olyan területekért kaptak kifizetést, melyekért sem bérleti díjat nem fizettek, sem meg nem műveltek.
 • Euró milliókat nyertek olyan pályázatokon, amelyeket nem, vagy csak részben valósítottak meg.
 • A maffia másik célja Szlovákiában az olasz tevékenységeikből nyert pénz tisztára mosása volt. Olyan cégeket működtettek itt, amelyek tisztességes agrárvállalkozásoknak tűntek.

A héten két munkatársa mondott le Ficonak, és távozott a kultuszminiszter. Nemcsak a Smere, a magyar-szlovák Híd-Most párt is meggyengült. Pénteken kilépett a Híd frakciójából Igor Janckulík, és további képviselők távozása is várható a kormánykoalícióból. Egyelőre nehéz megjósolni, hogy mennyire ingatja meg a kormányt a maffiaügy.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu