2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Európai Unió

Megdöbbentő, de létezik a modernkori rabszolgatartás

Szinte rabszolgaként tartottak és dolgoztattak román munkavállalókat híradások szerint egy angol salátaüzemben. Az ügy gyanúsítottait "modern rabszolgatartás" gyanújával le is tartóztatták. Felmérések szerint egyes uniós mezőgazdasági üzemekben akár 60 százalékot is elérhet a feketefoglalkoztatás és Magyarországon is megugrott a feketemunkások száma az agráriumban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

"Modernkori rabszolgatartás" esetét tárták fel a bbc.com híradása szerint egy salátaüzemben, amely az angliai Cambridge közelében működik. Hat 18 és 45 év között román férfi és nő állította azt, hogy szinte rabszolgaként foglalkoztatták őket. Egy harminc év körüli házaspárt le is tartóztattak "modern rabszolgatartás" és illegális munkaerőtoborzás bűncselekményének gyanúja miatt.

A napvilágot látott információkból nem derül ki, pontosan milyen körülmények között foglalkoztatták a külföldi dolgozókat. Mindenesetre a román munkások azóta új szállást és munkát is talált maguknak, illetve az illetékes szervezetek kapcsolatban állnak velük, hogy további munkavállalásukhoz megfelelő imformációkat kapjanak.

Korábbi hírek szerint kiugróan rossz a mezőgazdasgi foglalkoztatási helyzet az Európai Unióban, ahol egyes  üzemekben a munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan alkalmazzák. Egyes felmérések azt állapították meg, hogy a tagországok közül Portugáliában és Romániában a legdurvább a helyzet, de a magyar agráriumban is csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya az utóbbi időszakban.

A piaci szereplők sok esetben kétségbeesetten törekednek költségeik csökkentésére, és ez eleve alacsony munkabérekhez és rossz életkörülményekhez vezet - indokolják a mai helyzetet szakértők. A verseny sok gazdaságot arra kényszerít, hogy alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazzanak nem legális, nehéz munkakörülmények között - teszik hozzá.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu