Brutális mértékben terjed a feketemunka a magyar farmokon

agrarszektor.hu
Kiugró mértékben, csaknem duplájára növekedett a feketén foglalkoztatottak aránya a magyar mezőgazdaságban. Nemzetközi felmérések szerint az uniós agrárszektorban is nagyon rossz a helyzet.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az ellenőrzéseken fennakadt, összes feketén foglalkoztatott hazai munkavállaló 9 százalékát alkalmazták a mezőgazdaságban - derült ki a szeptember 30-ig lebonyolított idei munkaügyi ellenőrzéseken. A 859 fős feltárt arány csaknem duplája az elmúlt év hasonló időszakában mért, ellenőrzésekkel felderített 5 százalékos - 452 főt jelentő - feketefoglalkoztatási mértéknek.

A munkaügyi ellenőrzéssel érintett agrár-munkavállalókhoz viszonyítva is kimagasló a mezőgazdaság idei negatív feketefoglalkoztatási tendenciája - állapították meg a vizsgálatok. A tavalyi első három negyedévben ugyanis 19 százalékos, míg idén szeptember végéig 29 százalékos volt ez az arány.

Hasonlóan rossz a helyzet az Európai Unióban is, ahol egyes mezőgazdasági üzemekben a munkavállalók akár 60 százalékát is illegálisan foglalkoztatják. Felmérések szerint a tagországok közül Portugáliában és Romániában a legdurvább a helyzet.

Szakértők szerint ma a piaci szereplők sok esetben kétségbeesetten törekednek költségeik csökkentésére, és ez eleve alacsony munkabérekhez és rossz életkörülményekhez vezet. A verseny sok gazdaságot arra kényszerít, hogy alacsony képzettségű munkaerőt alkalmazzanak nem legális, nehéz munkakörülmények között.

A munkahelyi kizsákmányolás, a be nem jelentett munkahelyek és az illegális foglalkoztatás mind olyan témák, amelyekre az eddigieknél jobban fel kellene hívni a figyelmet - hangoztatják uniós szakértők. A problémákat könnyen elfedhetik a jó gazdasági eredmények és a piaci sikerek, ezért egyre többen sürgetik, hogy az Európai Parlament alkosson jogszabályokat a helyzet kezelésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?