2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Európai Unió

Mindenféle támogatáscsökkentést ellenez az agrárkamara

Határozottan ellenzi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Bizottság nyilvánosságra került javaslatát, amely szerint a jövőben csökkentenék az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait. A kamara felszólítja az uniós döntéshozókat, hogy kezeljék jelentőségéhez mérten a félmilliárd uniós állampolgárt élelmiszerrel ellátó ágazatot.
 
 

A strukturális változásokat is figyelembe véve kirajzolódik, hogy amennyiben a bizottsági javaslat a jelenlegi formájában valósul meg, a 2021-2027-es KAP-költségvetés nominális értéken mintegy 4 százalékos csökkenést szenvedne el, amely reálértéken jóval érezhetőbb visszaesést jelentene. A kamara egyértelműen ellenzi a nemrég nyilvánosságra került javaslatot, ezzel ugyanis folytatódna az a folyamat, hogy az EU-költségvetésen belül a KAP veszít részesedéséből - írja közleményében a NAK. 

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Az Európai Bizottság május elején hozta nyilvánosságra a költségvetés-tervezetet, ami szerint csökkentenék a KAP-ra fordítható keretet. A NAK szerint a tervezetből látható, hogy a területalapú támogatások összege előreláthatóan közel a jelenlegi mértékű maradhat az új periódusban., de a KAP tervezett forráscsökkentése komolyabb mértékben érintheti a vidékfejlesztési forrásokat.

A kamara szerint ugyanakkor az európai gazdálkodók jövedelmi helyzete már most sem kielégítő, az uniós átlagjövedelem-szint felét sem éri el annak ellenére, hogy stratégiai jelentőségű az ágazat, és félmilliárd európai állampolgárt lát el minőségi élelmiszerrel. Emellett a környezeti fenntarthatóság javításában, illetve a klímaváltozás hatásainak mérséklésében is egyre nagyobb szerepet szánnak az agráriumban tevékenykedőknek, ezzel párhuzamosan egyre komolyabb elvárásokat támasztva számukra. A közvetlen támogatások szintjének megtartása is elengedhetetlen ahhoz, hogy a gazdálkodók jövedelmi helyzete biztosítva legyen - hangsúlyozza a NAK..

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu