Szigorú szabályok jöhetnek a földszerzésekkel kapcsolatban: ez sokakat érinthet

Szigorú szabályok jöhetnek a földszerzésekkel kapcsolatban: ez sokakat érinthet

agrarszektor.hu
Az uniós költségvetés kiadásainak zömét kitevő közös agrárpolitikának (KAP) része néhány olyan kiadási rendszer, ami különösen ki van téve a csalás kockázatának - erre mutat rá az Európai Számvevőszék újonnan közzétett jelentése. Ez a jelentés áttekintést ad a KAP-ot érintő csalási kockázatokról, és értékeli azt, hogy hogyan reagál az Európai Bizottság a mezőgazdasági kiadásokkal kapcsolatos csalásokra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A számvevők következtetése szerint a bizottság ugyan reagált a KAP-kiadásokat érintő egyes csalásokra, de proaktívabban kellene kezelnie bizonyos csalási kockázatokat, például a nagyarányú jogellenes földszerzés kockázatát. Mivel a csalók kihasználhatják a tagállami ellenőrzések hiányosságait, a számvevőszék javasolja azt is, hogy a bizottság jobban kövesse nyomon a csalás elleni nemzeti intézkedéseket, nyújtson konkrétabb iránymutatást, és mozdítsa elő a csalás megelőzésére és felderítésére szolgáló új technológiák alkalmazását - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KAP támogatási rendszereit érintő csalási mintázatokat megvizsgálták a számvevők és elemezték a KAP által megosztott irányítással finanszírozott intézkedéseket a 2007-2013-as és a 2014-2020-as programozási időszak adatai alapján. A számvevők által azonosított fő kockázatok a támogathatósági feltételek megsértését elleplező kedvezményezettekkel, a finanszírozott intézkedések összetettségével, valamint a nagyarányú földszerzés jogellenes formáival kapcsolatosak. Nikolaosz Milionisz, az ellenőrzést vezető számvevőszéki tag kijelentette, hogy a csalás sérti az unió pénzügyi érdekeit, és akadályozza, hogy az uniós források révén megvalósuljanak a szakpolitikai célkitűzések.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az összetettebb szabályok hatálya alá tartozó kiadási területek - például a vidékfejlesztési beruházási intézkedések - nagyobb kockázatnak vannak kitéve, akárcsak a KAP egyes, a kedvezményezettek meghatározott kategóriáira irányuló támogatási rendszerei, mivel egyes igénylők nem hozzák nyilvánosságra a vonatkozó információkat, vagy mesterségesen teremtik meg a támogathatósági kritériumok teljesítéséhez szükséges feltételeket, hogy jogosulatlanul részesüljenek KAP-támogatásban. Vonatkozhat ez például az olyan mezőgazdasági "kkv-knak" nyújtott támogatásra, amelyek nem tették közzé a más vállalatokkal fennálló kapcsolataikat, vagy a támogatásra nem jogosult olyan kedvezményezettekre, akik "fiatal mezőgazdasági termelőként" igényeltek kifizetést  

- írja a lap. 

A nagyarányú földszerzés olyan csalárd gyakorlatokhoz kapcsolódhat, mint például a dokumentumhamisítás, a bennfentes információk felhasználása, kenőpénz, manipulálás vagy éppen kényszerítés, politikai befolyás.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31