Elkészült a nagy terv: ennyi támogatásra számíthatnak a fiatal gazdák a jövőben

Elkészült a nagy terv: ennyi támogatásra számíthatnak a fiatal gazdák a jövőben

MTI
Az új Agrárpolitikai Stratégiai Tervben nagyobb figyelem jut majd a fiatalokra és a kisgazdaságokra - mondta az agrárminiszter. Nagy István kifejtette, hogy a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó terv szerint továbbra is lesz területalapú támogatás, ráadásul a kisgazdaságok és a fiatal termelők többletforráshoz juthatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Három részre osztanák - területalapon - a támogatásra jogosultakat: 10 hektárnyi területig hektáronként plusz 20 ezer forint támogatás járna, 300 hektárig plusz 10 ezer forint, őket követik az ezeknél nagyobb földet gondozók - részletezte az agrárminiszter. Hozzátette, továbbra is megmaradnak a termeléshez kötött támogatások, és új elemként a közvetlen támogatások között megjelenik az úgynevezett agroökológiai alapprogram, amely a gazdálkodók többlet környezeti vállalásait kompenzálja. Mint mondta, Magyarországon 103 ezer olyan gazda van, aki 10 hektárnál kisebb földet gondoz, a következő csoportban, a 300 hektárnál kisebb földet művelők pedig 60 ezren vannak, tehát ez a két csoport 163 ezer emberből áll.

EZ IS ÉRDEKELHET

A miniszter szerint jó lenne, ha minden gazda megértené, hogy ezek a támogatások nem jövedelempótlásra vannak, hanem úgy kell rájuk tekinteni, mint a fejlesztések önrészére. Nagyon fontos változásnak nevezte, hogy a kormány úgy döntött: az uniós jog adta maximális mértékben, 80 százalékban biztosít nemzeti kiegészítő finanszírozást az uniós fejlesztési forrás mellé. Ez azt jelenti, hogy soha nem látott mértékű forrás állhat rendelkezésre az agrárium fejlesztésére a következő időszakban.

Ez a stratégiai terv arról szól, hogy mindazt a hátrányt, amit elszenvedtek eddig a magyar gazdák versenyképességben, azt hogyan tudjuk leküzdeni az elkövetkező hét évben  

- fogalmazott Nagy István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?