2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Hírek - Európai Unió

Műtrágyaháború robbanhat ki az Európai Unióban

Rákkeltőnek tartott hatása miatt jelentősen csökkentené az Európai Unióban használt foszfát alapú műtrágyák kadmiumtartalmát az Európai Bizottság, és ezzel háborút robbanthat ki az uniós műtrágyapiacon. Egyes vélemények szerint a szigorítás Oroszországnak szolgáltatná ki az EU-s műtrágyaszektort és veszélybe sodorná az élelmezésbiztonságot. Az ügyben további heves viták várhatók.
 
 

Jelentős mértékű korlátozásokat vezetne be az Európai Bizottság a műtrágyagyártásban, így csökkentené a veszélyesnek tartott kadmium szintjét a foszfát alapú műtrágyatermékekben - írja az euractiv.com. Egyes szakértők szerint a kadmium rákkeltő lehet, ha túl sok kerül belőle a szervezetbe, márpedig ha a műtrágyák nagy mennyiségben tartalmazzák ezt az elemet, felhalmozódhat a talajban és bejuthat az élelmiszerláncba is. A bizottság ezért több év alatt, fokozatosan 20 milligrammra csökkentené a foszfát alapú műtrágyák kilogrammonkénti kadmiumszintjét.

Az Európai Unióban a foszfát 85 százaléka importból származik. A legnagyobb mennyiséget, évi 1,8 millió tonnát Marokkó szállítja, míg Oroszország 1,6 millió tonnát ad el az EU-ba. További jelentősebb foszfátforrásnak számít Algéria és Dél-Afrika is. 


A tervezett szigorítások sokakban máris aggodalmat keltenek, mert attól tartanak, hogy egy ilyen döntés kiszolgáltatná az uniót Oroszországnak. A prognózisok szerint ugyanis hosszabb távon Oroszország lenne az egyetlen olyan állam, amely nagyobb mennyiségben megfelelne a kilogrammonkénti 20 milligrammos kadmiumküszöbnek. Ennek következtében viszont jelentősen visszaszorulna a versenyhelyzet az uniós műtrágyapiacon, és ez az árak látványos növekedését eredményezné, miközben az uniós műtrágyaipar nagyban veszítene függetlenségéből. Ez pedig vészjósló vélemények szerint az EU-s élelmezésbiztonságát Oroszország, illetve az ottani piacot befolyásoló, korruptnak tartott oligarchák kezébe juttatná. 

Az unión belül Finnország az egyetlen olyan tagállam, ahol a kadmiumszint megfelelne a tervezett új előírásoknak, az ottani termelés azonban nem lenne elegendő az uniós igények kielégítéséhez. A legnagyobb külső szállítónak számító Marokkó ugyanakkor a szigorítás hírére máris jelezte, hogy kész más piacokra csatornázni exportját. Kína - amely globális szinten a legnagyobb előállító - nem exportál, míg
 Jordánia és Egyiptom nem tudna eleget tenni a 20 milligrammos határértéknek. Alternatív megoldásként szóba jöhetne Szíria is, de foszfátlelőhelyeit rélszben éppen Oroszország szerezte meg. 

Az unió agrártermelőit tömörítő Copa-Cogeca nem ért egyet a kadmiumszint ilyen mértékű csökkentésével. A szervezet szerint a kilogrammonkénti 60 milligrammos határérték is megfelelő, mivel nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az elem valóban veszélyes és rákkeltő lenne. A tervek vitákat válthatnak ki a tagországokban, és máris nézeteltérésekhez vezettek az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács között.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu