2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Európai Unió

Nagy-Britannia: nyelvtudás nélkül csak az idénymunkás jöhet!

Első pillantásra úgy tűnik, hogy Nagy-Britannia törvényhozói a mezőgazdasági idénymunkáson kívül szinte minden kelet-európait kiutálnának az országból. A bevándorolni kívánók számára olyan pontozási rendszert vezetnének be, amelynek csak az angolul jól tudó, képzett és magas bérezésű külföldiek felelhetnek meg. Így akarják elérni, hogy a keleti blokk munkásai ne törjék le az angol bérszínvonalat. Az építőipar és a vendéglátás apokalipszisre készül.
 
 

2021-től a britek szigorúan szabályozni akarják, hogy ki léphet be a szigetország területére. Egy törvénytervezet szerint egy olyan pontrendszeren alapuló bírálati módszer készül, amelyik a magasan képzett munkaerő számára vonzóvá teszi Angliát, míg a többit kívül rekeszti - írja a handelsblatt.com. A rendszer nemcsak a pontok miatt korrektebb a britek szerint, hanem azért is, mert nem tesz különbséget az unión belülről és kívülről érkezők között.

A hivatalos adatok szerint a 2004 után - vagyis az EU keleti bővítését követően - a szigetországba érkező uniós állampolgárok 70 százaléka képtelen lenne megfelelni az új követelményeknek.

Ha azonban 2021 közepéig eleget tesznek regisztrációs kötelezettségüknek, akkor Nagy-Britanniában maradhatnak. Az újonnan érkezőket azonban már pontozni fogják, a teszten legalább 70 pontot kell elérni ahhoz, hogy a bevándorlást engedélyezze a hatóság.

10 pontot adnak a jó angolnyelv-tudásért és 10-et a doktori címért. 20 pont jár azért, ha már rendelkezünk egy elismert vállalatnál munkaszerződéssel, amelyik a betölteni kívánt pozícióhoz szükséges papírjainkat is bemutatja a hatóságnak (minimumelvárás: érettségi). Továbbá legalább 25.600 fontos (10 millió 300 ezer forintos) éves fizetést kell hogy kapjunk ebben az állásban. 20 pont kapható akkor is, ha csak 20.480 fontot (8 millió 250 ezer forintot) tud fizetni a munkáltató, de hiányszakmáról van szó, például ápolónak mennénk. A briteknek nyilvávalóan elegünk van a bérletörő kelet-európaiakból, és arra pórbálják rávenni a munkadókat, hogy a képzettebb, minőségi munkaerőt fizessék meg.

A mezőgazdaság azonban nagyon is kivételezett helyzetet élvez.

A korábbinál négyszer több, éves szinten 10.000 darab munkavállalási engedélyt adnának ki az idénymunkásoknak.

Ezeket nem pontozzák. A szektorban jelenleg 60-70 ezer külföldi dolgozik, döntően Kelet-Európából. Úgy tűnik, a britek belátták, hogy kevés angol választja ezt a munkát. Szerencsére a salátával nem kell angolul csevegni, és doktori sem kell a munkavégzéshez.

A munkaadók nem fogadták túl lelkesen az előterjesztést. A mintegy 7 millió embert foglalkoztató vállalatokat tömörítő Munkaadók Szövetségének elnöke, Carolyn Fairbairn ugyan a tervezet egyes elemeit üdvözölhetőnek mondta, de hozzátette: az olyan szektorokban, mint az építőipar vagy a vendéglátás nehéz lesz ezután alkalmazottat találni. Az alacsony képzettségű, külföldi munkaerő hirtelen kivezetése ezekből az iparágakból katasztrofális hatással járna a nemzetgazdaságra nézve.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu