Angliában sincs elég idénymunkás a koronavírus miatt: így oldanák meg a problémát

Angliában sincs elég idénymunkás a koronavírus miatt: így oldanák meg a problémát

Egy régi, első és második világháborús kezdeményezést éleszt újra a brit kormányzat, annak megakadályozására, hogy a földeken rohadjon el a termés. A 20. századi Women's Land Army és a Dig for Victory mezőgazdasági kampányok mintájára heteken belül elindulhat a Pick for Britain, azaz a Szedj Angliáért! kampány, amely a mezőgazdaság felé terelné a munka nélkül maradt vendéglátóipari dolgozókat és a diákokat.

Egy régi, első és második világháborús kezdeményezést éleszt újra a brit kormányzat, hogy megakadályozza, hogy a földeken rohadjon el a termés. A Women's Land Army (WLA) egy mindkét világháború során megszerveződő civil szerveződés volt, amely azért jött létre, hogy nőkkel töltse fel a háborúban levő férfiak helyét a mezőgazdaságban. A nőket a “parancsnokság" kiközvetítette azokba a gazdaságokba, ahol munkaerőre volt szükség, és a nők elvégeztek ott minden munkát, amit korábban a férfiak végeztek, olvasható a The Daily Telegraph cikkében.

Hasonló kezdeményezés indítására készül a brit kormány, hogy kisegítse a mezőgazdaságot, amely a határok a koronavírus-járvány miatti lezárásának köszönhetően hatalmas munkaerőhiánnyal kénytelen szembenézni. Ennek következtében Nagy-Britannia nem számíthat a hagyományosan Kelet-Európából érkező idénymunkások tömegeire.
Várhatóan néhány héten belül el fog hangzani az egész nemzetre kiterjedő felhívás, amely a földekre fog szólítani a diákoktól az állás nélkül maradt vendéglátóipari dolgozókig bárkit, hogy segítsenek a zöldségek és gyümölcsök betakarításában, írta meg a The Daily Telegraph.

A kampány a WLA mellett a szintén második világháborús, az ország élelmezését szolgáló Dig for Victory mozgalomra is erősen hasonlítani fog. A hírek szerint azután merült fel ennek a két régi kezdeményezésnek a felelevenítése, hogy a gazdák már azt követelték a kormány tagjaitól, hogy fontolják meg a hadsereg tartalékosainak bevetését a földeken. A Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs, azaz a Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium) és a DWP (Department for Work and Pensions, vagyis a Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium már korábban is tárgyalt arról, hogyan lehetne a munkakeresőket a mezőgazdasági idénymunkák felé terelni. A mezőgazdasági szektor egyébiránt azt reméli, hogy az Országos Egészségügyi Szolgálat (National Health Service - NHS) segítségével sikerrel szólíthatják meg az embereket az ügy érdekében. Az NHS mostanáig több mint 600 ezer önkéntest ért el.

Minette Batters, a brit Nemzeti Termelői Egyesület (National Farmers Union - NFU) elnöke elmondta, hogy kiemelkedően fontos, hogy a kormányzat tiszta és világos üzenetet küldjön a gazdáknak a zöldségek és gyümölcsök folyamatos termesztésének fontosságáról.

Egy Szedj Angliáért (Pick for Britain) kampányt láthatunk majd, amely világossá fogja tenni az emberek számára, hogy ezeknek a mezőgazdasági munkáknak az elvégzése nemzeti érdek

- mondta Minette Batters.

A NFU elnöke elismerte, hogy eleinte nehéz lesz megszólítani az embereket, de nagyon remélik, hogy kapnak majd valami ösztönzést a kormányzattól, amivel felkelthetik majd az emberek érdeklődését. Minette Batters hozzátette, hogy a kormány elkötelezett a terv mellett, de ahhoz, hogy megfelelően sikeres legyen a kezdeményezés, az egész szektorra kiterjedőnek kell lennie.

Hasonló lépésre (ti. a diákok, munka nélkül maradt vendéglátó- és szolgáltatóipari dolgozók, illetve Németország esetében a menekültek mezőgazdaságba történő irányítása) már több ország is elszánta magát, így Franciaország és Németország is, de a magyar tapasztalatok is azt mutatják, hogy a tapasztalt idénymunkások ezúttal a hazai földeken keresnek munkát maguknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?