2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Európai Unió

Nyolcpontos tervvel harcol a kormány a brüsszeli eurómilliárdokért

Nyolc lényeges pontot tartalmaz az az előzetes tárgyalási álláspont, amelyet a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitikáról (KAP) folyó tárgyalásokon képviselne a kormány. Az Európai Bizottság várhatóan november 29-én ismerteti konkrét KAP-javaslatait, de korábban nyilvánosságra hozott vitaanyagában a Közös Agrárpolitikára vonatkozó öt forgatókönyv közül csak egy tartalmazott biztos forrásnövekedést. Bizonytalanságot okozhat, hogy az új KAP részleteiről a tagországoknak úgy kell majd tárgyalniuk a soros bolgár elnökség ideje alatt 2018 első félévében, hogy a bizottság csak jövő májusban ismerteti új költségvetési ciklusra vonatkozó pénzügyi javaslatait.
 
 

Egyelőre előzetes tárgyalási álláspontot alakított ki a kormány a 2020 utáni KAP-pal kapcsolatban, mivel még nem láttak napvilágot az Európai Bizottság konkrét javaslatai – közölte Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára egy szakmai konferencián. Az EB várhatóan november 29-én ismerteti hivatalos KAP-elképzeléseit, amelyekről ezt követően indulhatnak meg a tagországi egyeztetések.

A kormány előzetes álláspontja nyolc lényeges pontot tartalmaz:

- az agrárpénzeket az agrártermelők kapják meg

- ne legyen a KAP-ban gyökeres átalakítás

- meg kell tartani a jelenlegi támogatottsági szintet

- új KAP-célokhoz új forrásokat kell rendelni

- erős, kétpilléres - közvetlen kifizetéseken és vidékfejlesztési támogatásokon nyugvó - KAP-ra van szükség

- fenn kell tartani az első pilléren belüli termeléshez kötött támogatásokat (és ezeket ki kell terjeszteni a sertés- és a baromfiszektorra is)

- ne legyen semmilyen renacionalizálás az egyes pillérben, vagyis ne írják elő a közvetlen kifizetések társfinanszírozását

- maradjon meg a két pillér közötti átcsoportosítási lehetőség

Magyarország a jelenlegi, 2014-2020 közötti KAP-ban összesen 12,36 milliárd eurós uniós agrárgazdasági támogatást kap, amelyből a közvetlen kifizetések mintegy 8,9 milliárd, a vidékfejlesztési támogatások 3,43 milliárd euróval részesednek. Így Magyarország a KAP teljes költségvetésén belül 3,19 százalékos részarányt képvisel, és a kormány legalább e szintet szeretné megtartani 2020 után is.

Ma ugyanakkor bizonytalanságot okoz, hogy az Európai Bizottság korábban nyilvánosságra hozott vitaindító anyagában a KAP-pal kapcsolatban öt forgatókönyvet is felvázolt, de ezek közül csak egy tartalmazott biztos forrásnövekedést a 2020 utáni időszakra. A felvázolt szcenáriók között – amelyek egyelőre nem tekinthetők bizottsági álláspontnak – a KAP teljes megszüntetése, változatlanul hagyása, illetve több lehetséges átalakítási verzió is szerepel.

Az Európai Bizottság várhatóan november 29-én áll elő azokkal a hivatalos javaslatokkal, amelyek a 2020 utáni Közös Agrárpolitikára vonatkoznak – közölte Czerván György. Az ezt követő konkrét jogszabály-alkotási folyamat a soros bolgár elnökség idejére - 2018 első félévére - esik majd. Mivel az Európai Bizottság előreláthatóan 2018 májusában hozza csak nyilvánosságra a 2020 utáni költségvetési javaslatot, az új KAP-ról úgy kell majd tárgyalni, hogy nem lesz ismert, mennyi forrást lehet elosztani – állapította meg Czerván György.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu