2021. február 28. vasárnap Elemér

Hírek - Európai Unió

Putyin egymásnak ugrasztja Brüsszelt és Washingtont?

Hasznot húznak az amerikai vállalatok az orosz embargóból. Miközben a korlátozások nagy problémákat okoznak egyes európai cégeknek, addig az amerikai versenytársaik változatlanul kereskedhetnek orosz partnereikkel. Elemzők szerint Putyin orosz elnök is szítja a feszültséget az Európai Unió és az USA között.
 
 

Az uniós cégeknek veszteséget okoz az orosz embargó, ezzel szemben amerikai versenytársaik látványosan növelték bevételeiket – írja az index.hu a Der Spiegelre hivatkozva. A német hetilap szerint ugyanis az amerikai-orosz árucsere 2014-ben 5,6 százalékkal nőtt, így 29,2 milliárd dollárt tett ki, míg az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelem 9,7 százalékkal zuhant és így mintegy 377,3 milliárd euróra csökkent.

A németek is megérezték a kiesést
Mindeközben a német cégek kettős nyomás alá kerültek. Egyrészt küzdenek az Oroszország elleni uniós szankciók hatásaival, másrészt annak következményeivel, hogy a Kreml meghirdette a "Go-East" (irány Keletre!) stratégiát. A lap szerint így a németek egyszerre figyelhetik meg az "ázsiai és amerikai konszernek térhódítását Oroszországban.

Elemzők szerint az eltérő irányú folyamatokról szóló kimutatásokkal Vlagyimir Putyin orosz elnök próbál feszültséget kelteni az Egyesült Államok és az Európai Unió között. Az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat összefogó Association of European Businesses (AEB) szerint ugyanakkor az amerikaiak erős nyomást gyakoroltak az unióra, hogy a tagországok kemény szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, miközben ők tovább bővítették Oroszországgal folytatott kereskedelmüket.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu