2022. január 22. szombat Vince, Artúr

Hírek - Európai Unió

Robert Fico a "kettős mércéről": óriási sikert arattak a V4-ek

A V4-ek óriási sikerének nevezte Robert Fico szlovák kormányfő, hogy a „kettős élelmiszerminőség” kérdésében „sikerült mozgásba lendíteni az uniós fogaskerekeket”. A témában ma a pozsonyi várban rendeztek találkozót, ahol Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország (V4-ek) kormányfői mellett az összes uniós tagország és számos EU-s szakpolitikus is képviseltette magát.
 
 

Kulcsfontosságú lesz a kettős termékminőség megszűntetésében a pozsonyi találkozó – szögezte le Robert Fico. Fogyasztói csúcstalálkozónak nevezte a „kettős mércéről” tartott pozsonyi rendezvényt, és hangsúlyozta, hogy a V4-ek óriási diplomáciai sikere, hogy sikerült mozgásba lendíteni a fogaskerekeket. Úgy vélte, a találkozó kulcsszerepet játszik majd a multinacionális vállalatok eddigi viselkedésének megváltoztatásában.

A szlovák kormányfő szerint a helyzetre összeurópai megoldást kell találni, a kettős termékminőség gyakorlatának felszámolását az Európai Bizottsággal (EB) közösen lehetne megoldani. El kell érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék termékminőségi sztenderdjeiket.

Beata Szydlo (balra) lengyel, Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (Mti-fotó: Szecsődi Balázs)

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő abban bízik, hogy a problémát még a jelenlegi összetételű Európai Parlament (EP) idején, 2019-ig meg lehet oldani. "A kettős termékminőség okai a be nem fejezett európai konvergenciában gyökereznek", és csak a tagországok szociális és gazdasági egységesítése adhat végleges megoldást.

Minden uniós polgárnak joga van a megfelelő minőségű élelmiszerekhez, tekintet nélkül arra, hogy melyik tagországban él – állapította meg Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. A kettős termékminőség aláássa az egységes belső piac legfontosabb részét, aláaknázza az uniós alapelveket - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a nagy nemzetközi élelmiszergyártó cégek átverik a közép-európai fogyasztókat. Úgy látja, a kettős mérce nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!