Robert Fico a "kettős mércéről": óriási sikert arattak a V4-ek

agrarszektor.hu
A V4-ek óriási sikerének nevezte Robert Fico szlovák kormányfő, hogy a "kettős élelmiszerminőség" kérdésében "sikerült mozgásba lendíteni az uniós fogaskerekeket". A témában ma a pozsonyi várban rendeztek találkozót, ahol Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország (V4-ek) kormányfői mellett az összes uniós tagország és számos EU-s szakpolitikus is képviseltette magát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kulcsfontosságú lesz a kettős termékminőség megszűntetésében a pozsonyi találkozó - szögezte le Robert Fico. Fogyasztói csúcstalálkozónak nevezte a "kettős mércéről" tartott pozsonyi rendezvényt, és hangsúlyozta, hogy a V4-ek óriási diplomáciai sikere, hogy sikerült mozgásba lendíteni a fogaskerekeket. Úgy vélte, a találkozó kulcsszerepet játszik majd a multinacionális vállalatok eddigi viselkedésének megváltoztatásában.

A szlovák kormányfő szerint a helyzetre összeurópai megoldást kell találni, a kettős termékminőség gyakorlatának felszámolását az Európai Bizottsággal (EB) közösen lehetne megoldani. El kell érni, hogy a multinacionális vállalatok egységesítsék termékminőségi sztenderdjeiket.

Beata Szydlo (balra) lengyel, Orbán Viktor magyar, Bohuslav Sobotka cseh, Robert Fico szlovák miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (Mti-fotó: Szecsődi Balázs)

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő abban bízik, hogy a problémát még a jelenlegi összetételű Európai Parlament (EP) idején, 2019-ig meg lehet oldani. "A kettős termékminőség okai a be nem fejezett európai konvergenciában gyökereznek", és csak a tagországok szociális és gazdasági egységesítése adhat végleges megoldást.

Minden uniós polgárnak joga van a megfelelő minőségű élelmiszerekhez, tekintet nélkül arra, hogy melyik tagországban él - állapította meg Beata Szydlo lengyel miniszterelnök. A kettős termékminőség aláássa az egységes belső piac legfontosabb részét, aláaknázza az uniós alapelveket - tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a nagy nemzetközi élelmiszergyártó cégek átverik a közép-európai fogyasztókat. Úgy látja, a kettős mérce nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?