2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Európai Unió

Orbán: átverik a multik a magyar embereket

Lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi élelmiszergyártó cégek átverik a közép-európai fogyasztókat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte a kettős mérce nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése.
 
 

A gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt, hiszen Európa leggazdagabb cégei tévesztik meg a fogyasztókat – hangoztatta Orbán Viktor a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetéséről a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter (balra), Orbán Viktor miniszterelnök és Gottfried Péter főtanácsadó.

A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott "verziók" minőségétől, míg a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget – foglalta össze a magyar tapasztalatokat az MTI szerint a miniszterelnök. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nagy tavaszi összehasonlító tesztjéről az agrárszektor.hu itt számolt be. A hazai gyártókat összefogó Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) cáfolta a Nébih-vizsgálatokból leszűrt kormányzati megállapításokat.

A kormányfő szerint az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében. Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában. „Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk" – hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a multicégek átverik a közép-európai fogyasztókat, és a kettős mérce nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése. És ha kétsebességes Európa van, "mi, közép-európaiak biztosan rosszul fogunk járni" - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint az itt élő emberek nemcsak azt gondolják, hogy a pénztárcájukon esik csorba, hanem azt, hogy az igazságérzetükön is. Azt szeretnék, hogy a polcról levett termék valóban az legyen, mint aminek látszik, valóban a címkén feltüntetett országból származzon, és biztosak lehessenek abban, hogy az árucikk ugyanolyan minőségű, mint ha bármely más európai országban vásárolták volna.

A közép-európaiak - mondta a kormányfő - joggal képviselik azt az álláspontot, hogy ugyanolyan élelmiszereket kapjanak, mint a nyugat-európaiak. A visegrádi négyek már korábban elfogadtak Budapesten egy állásfoglalást, amelyben haladéktalan jogi megoldásokat kértek az Európai Bizottságtól. Magyarország a jövőben is támogatja majd a kettős termékminőség felszámolását - szögezte le Orbán Viktor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu