Sajtóközlemény: Szeptember 1-jétől indul az Agrár Széchenyi Kártya

Csütörtöktől igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya A kiemelten kedvező konstrukció a teljes mezőgazdasági spektrum számára elérhető

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Budapest, 2011. augusztus 30. - Csütörtöktől már az agráriumban tevékenykedők is országszerte igényelhetik az Agrár Széchenyi Kártya révén elérhető kedvezményes folyószámlahitelt. A már 200 ezer igénylőn túl lévő Széchenyi Kártya Program legújabb elemét kedden mutatták be Budapesten.

Jeles nap a magyar agrárium történetében a mai, hiszen új korszak kezdődik azzal, hogy a mezőgazdászok olyan új hitellehetőséggel gazdagodnak, amely segít visszaállítani a vidék régi erejét - mondta el dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Agrár Széchenyi Kártya budapesti bemutatóján. Fazekas hozzátette: régi igény az agrárium részéről, hogy elérhető legyen az a lehetőség, amely a gazdaság többi szereplője számára már 2002. óta rendelkezésre áll. A kormányzat elkötelezettségét bizonyítja, hogy ez a lehetőség most adottá vált ezen ügyfélkör részére is.

A szeptember elsejétől elérhető Agrár Széchenyi Kártya kedvezményes hitellehetőséget biztosít a mezőgazdasági termékek előállításával, feldolgozásával és forgalmazásával, erdő-, vad- és halgazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, egyéni vállalkozók, illetve társas vállalkozásként működő kis- és középvállalkozások részére. A KA-VOSZ Zrt. által kidolgozott, és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, a csatlakozó hitelintézetek és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) közreműködésével megvalósuló Agrár Széchenyi Kártya konstrukció keretében a vállalkozások a piaci kondícióknál jóval előnyösebb feltételekkel juthatnak szabad felhasználású folyószámlahitelhez. A hitel összege félmillió és 25 millió forint között változhat, amely a gazdálkodó előző évi bevételének meghatározott százalékáig terjedhet, futamideje pedig egy, kettő vagy három év lehet - mondta el a miniszter.

Az Agrár Széchenyi Kártya révén elérhető, szabad felhasználású folyószámlahitel kamatához az állam évi 2 százalék kamattámogatást biztosít, és a kezességi díjtámogatás révén az AVHGA készfizető kezességvállalásának az éves díja is kedvezményes mértékű (általános díjon 0,95 százalék). A konstrukcióval elérhető hitel feltételei tehát jóval kedvezőbbek a piacon megszokott kondícióknál. A csütörtöktől igényelhető kártyák forgalmazását első körben az OTP Bank és a Volksbank kezdi meg, ám a pénzintézetek köre folyamatosan bővülni fog. A Takarékszövetkezeti hálózat az informatikai fejlesztések befejezése után azonnal megkezdi a Konstrukció értékesítését, várhatóan már október végétől - hangzott el a sajtótájékoztatón.

A KA-VOSZ Zrt. által koordinált konstrukció a mezőgazdasági szektor azon vállalkozásaik számára érhető el, amelyeknek nincs késedelmes hitel-, ill. köztartozása. Az igénylőnek legalább egy lezárt éves gazdálkodási múltat kell felmutatnia ahhoz, hogy 15 millió forintig terjedő hitelösszegre legyen jogosult, e feletti hitelösszeg igénylése esetén két lezárt éves gazdálkodói múlt szükséges. A gazdálkodói múltba a jogelőd tevékenységi ideje is beleszámít.

Az igénylés feltételeiről szólva Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója megjegyezte: a Széchenyi Kártya Program régi ars poeticája, hogy a működőképes, sikeresen dolgozni kívánó vállalkozásokat támogatja. A vezérigazgató hozzátette: a rendszer kidolgozásakor mindent megtettek annak érdekében, hogy az igénylőket megkíméljék a felesleges papírmunkától. A hitelkérelmek befogadását végző KA-VOSZ Zrt., a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáinak munkatársai minden olyan ügyintézési teendőben segítenek, amely az igénylés során felmerül.

A vállalkozók hitelhez jutását az immáron húsz esztendeje működő Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány 80 %-os mértékű készfizető kezességvállalása segíti. Ezen kívül 15 millió forintig csupán az igénylő magánszemély készfizető kezességvállalása szükséges, vagyis az eddig terjedő igénylések esetében nem szükséges tárgyi biztosíték.

A Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára, dr. Feldman Zsolt rámutatott: az elmúlt években megváltozott banki finanszírozás igényli az állami szerepvállalást. Ma is számos hitelintézet nyújt az agráriumnak különböző finanszírozási konstrukciókat, ám mindemellett a kormányzat fontosnak tartotta az állami jelenléttel megerősíteni a lehetőséget, amely révén egy kifejezetten versenyképes konstrukció jött létre.

Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója ehhez kapcsolódóan elmondta: a hónapok óta tartó kemény munka révén a Résztvevő Szervezetekkel (köztük a forgalmazó hitelintézetekkel, az AVHGA-val, a támogatások lebonyolításában közreműködő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal) olyan konstrukciót sikerült kialakítaniuk, amely révén a bankszektor szívesebben ad hitelt az igénylő vállalkozásoknak.

A KA-VOSZ Zrt. szerepét emelte ki felszólalásában dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is, aki szerint a KA-VOSZ Zrt. olyan szervezet, amely sikerrel végrehajtja elhatározásait, ezért az Agrár Széchenyi Kártya eredményessége is jogos várakozás. Parragh valószínűsítette azt is, hogy a közeljövőben újabb, akár az agráriumhoz kapcsolódó konstrukciókat mutathatnak be a program keretében.

A VOSZ képviseletében jelenlévő dr. Dávid Ferenc elmondta: a Széchenyi Kártya Program egyik tapasztalata az, hogy a kezdeményezés direkt munkahelyteremtő képességgel bír. Miért lenne ez másként az Agrár Széchenyi Kártya esetében - tette fel a kérdést a főtitkár.

Dr. Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója kiemelte: tapasztalataik szerint az agrárágazatban a bukási arány jóval alacsonyabb más ágazatoknál, amely szintén a program sikerét valószínűsíti, és egyben lehetővé teszi az Agrár Széchenyi Kártya kiemelten kedvező feltételeit.

További információk:

Felhalmi Tamás
PR menedzser
BusinessPlus Consulting Kft.
Tel.:061-487-7435
Mobil: 06-30-914-7619
E-mail: tamas.felhalmi@businessplus.hu

FIZETETT TARTALOM
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!