Várom azokat a konstrukciókat, melyek az állattartókat támogatják - interjú Márkus Tamás fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Márkus Tamás már gyerekkorában belecsöppent a mezőgazdaságba állattartással foglalkozó családja révén, később OKJ-s aranykalászos gazdának tanult, nemsoká pedig agrármérnöki szakon végez. Évente kb. 600 sertést hízlal, egy éve pedig gabonanövényeket is termeszt. A pályázaton elnyert összegből a rendelkezésére álló épületet töltötte fel hízóállatokkal, valamint takarmányt vásárolt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor: Hogyan kezdett el gazdálkodni? 

Családunk már generációk óta foglalkozik mezőgazdasági termeléssel. Gyerekkorom óta azt láttam, hogy a szüleim az állattartásban tevékenykednek. Így az évek során természetes dolognak tűnt, hogy én is kivegyem részemet az itthoni munkákból.


Agrárszektor: Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Mielőtt a vállalkozást elindítottam, az itthoni termelés családi gazdálkodás formájában működött. Ebben én még fiatal korom miatt nem vettem részt. 18 évesen az érettségi megszerzése után úgy gondoltam, hogy a mezőgazdaság irányában szeretnék tovább tanulni, hogy megfelelő végzettség megszerzésével jövedelmező tevékenységet végezhessek. 2008 óta évente 550-600 sertést hizlalok. Valamint 1 éve kezdtem szántóföldi növények, elsősorban gabonanövények termesztésébe.


Agrárszektor: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

16 ha szántón kukoricát, árpát és búzát termesztettem az 1. évben, amit az itthoni hízlalás során fel is használok.
A 16 ha-ból 10 ha saját tulajdonban van, 6 ha bérelt.

 

Agrárszektor: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

A vágási súlyt elért sertéseket a Pápai Hús Zrt felé értékesítem. Tavaly beléptem egy termelői szövetkezetbe, mely jelentősen megkönnyíti a piacon való érvényesülést.


Agrárszektor: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

A tavalyi év sajnos számomra sem sikerült túl jól. A sertésárak kiszámíthatatlansága elég nagy fejtörést okozott. Mivel akkor még nem termeltünk elegendő gabonát, a magas gabonaárak sem könnyítették meg a dolgomat. Az állatjóléti támogatásokra szerencsére ekkor is számíthattam, így sikerült nyereségesen zárnom az évet.


Agrárszektor: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

2008-ban pályáztam. Az elnyert összegből először a rendelkezésemre álló épületet töltöttem fel hízóállatokkal és takarmányt vásároltam. A termelés előrehaladtával termőföldet és traktort vásároltam.


Agrárszektor: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

Jelenleg várom azokat a pályázati lehetőségeket, melyek az olyan fiatal gazdálkodókat, mint amilyen én is vagyok, tovább segítik abban, hogy érvényesülhessenek az agrár ágazatban. Amennyiben lesz lehetőség állattartó telepek korszerűsítésére, mindenképpen pályázni szeretnék.

 


Agrárszektor: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

Szeretném a gazdaság méretét növelni. A gazdasági épületet szeretném minél korszerűbbé tenni. Jelenleg csak hízlalással foglalkozom, saját tenyészállomány valamint további földek, telephely vásárlásával szeretném elérni, hogy minél kisebb piaci kockázat mellett tudjam a termelést végezni. A tanulmányaim befejeztével szeretnék egy olyan gazdaságot kialakítani, mely lehetővé teszi, hogy nagyrészt önellátó legyek, ezáltal a piaci árak ingadozása kevésbé lesz rossz hatással a vállalkozásomra. Sajnos jelenleg nem tudok olyan pályázatokról, melyek segítenének a fejlesztésben. Az előrehaladás érdekében természetesen nem zárkózom el mezőgazdasági hitel felvételétől. Várom azokat a konstrukciókat, melyek az állattartókat támogatják. Gondolok itt a Széchenyi kártyára, melyet előreláthatóan az agrárágazatban is bevezetnek, valamint arra a forgóeszköz hitelre, melyhez az állattartók az ígéretek szerint könnyen hozzájuthatnak.

ADATOK:

Név: Márkus Tamás

Születési hely, idő: Csorna, 1986. 01. 13.

Lakcím: 9327, Vág Kossuth utca 9

Iskolák: Érettségi: Hunyadi János Gimnázium, OKJ: Aranykalászos gazda, Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar Keszthely Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki szak, végzés ideje 2012 január

Ágazat: Főtevékenység: állattenyésztés (sertés) Melléktevékenység: szántóföldi növénytermesztés

Gazdaság területe: 500 m2-es állattartó épület, 16 ha szántó

Alkalmazottak száma: 0

Elnyert támogatások: Fiatal agrárvállalkozók induló támogatása

Családi állapot: nőtlen

 

ELÉRHETŐSÉGEK:

Tel.: 0620-436-6787

Email: tamarmarkus86@citromail.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?