Minden eddiginél nagyobb harc lesz az uniós pénzekért

agrarszektor.hu
Minden eddiginél keményebben kell majd megküzdeni a gazdákat megillető agrártámogatásokért a 2020-ban kezdődő új uniós költségvetési időszakban. A magyar álláspont szerint a Közös Agrárpolitikának (KAP) megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező, erős politikának kell lennie.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jövőben is az uniós gazdák legyenek az agrárpolitikai támogatások fő kedvezményezettjei - foglalta össze a magyar álláspontot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az uniós mezőgazdasági és halászati tanács brüsszeli ülése után. Magyarország szempontjából kiemelt jelentősége van a termeléshez kötött közvetlen támogatások fenntartásának, és emellett az is fontos, hogy erős biztonsági háló védje a gazdákat, amely biztosítja, hogy a piaci versenyben helytálljanak, és ne legyenek kitéve aránytalanul nagy terheknek.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A tagállamok többsége - különösen Közép- és Kelet-Európában - a termelők érdekeit támogatja, de vannak, akik szerint nem a gazdák jövedelmét kellene kiegészíteni agrártámogatásokkal, a forrásokat inkább környezetvédelmi és klímapolitikai célokra, kutatási-fejlesztési tevékenységre kellene elérhetővé tenni. A magyar kormány szerint "ez nem lenne szerencsés, hiszen azt jelentené, hogy eltávolítjuk a termelést a természettől, illetve a gazdáktól". Ha pluszfeladatokat kap az agrártámogatási keret, pluszköltségeket kell belőle kifizetni, akkor ahhoz többletforrások szükségesek - szögezte le a magyar agrárminiszter.

Több támogatás kell kutatás-fejlesztésre Közép-Kelet-Európában
A szakminiszterek ülésének másik fő témája a kutatási-fejlesztési tevékenység volt. Magyarország úgy ítélte meg, hogy növelni kell a közép-keleti régió részesedét a forrásokból.


Fontos az is, hogy egyszerűsödjenek az agrártámogatások, ám ezt évtizedek óta nem sikerült megvalósítani az unióban. A magyar álláspont szerint fenn kell tartani az erős, kétpilléres, megfelelő közösségi forrásokkal támogatott a Közös Agrárpolitikát. A KAP-ot érintő konkrét jogszabályi javaslatok vitája várhatóan 2018-ban, a 2020 utáni költségvetésé - hivatalos formában - 2017-ben kezdődik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?