Lemaradt az Unió: Kína és India kenterbe veri

agrarszektor.hu
Az Európai Unió jól halad a széndioxid-kibocsátás visszaszorítására tett erőfeszítéseivel, a megújuló energiák felhasználásának területén azonban jelentős lemaradásban van - idézi az Energiainfo a Capgemini tanácsadócég legfrissebb elemzését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Capgemini évente megjelenő elemzésének legfrissebb száma szerint tavaly - igaz a válság hatásaként is - a teljes EU széndioxid-kibocsátása 7 százalékkal csökkent, így könnyen teljesíthetőnek tűnik, hogy 2020-ig 20 százalékkal csökkenjen a gazdasági unió emissziója.

Nem ilyen pozitív a kép a másik 20 százalékos vállalás, a megújuló energiák terén: bár tavaly mégis óriási növekedés volt a szélerőművek és napkollektorok terén: 15, illetve 53 százalék alig egy év alatt, ugyanakkor ezek teljesítménye meglehetősen kicsi, így a teljes megújuló-portfólió nem bővül eléggé ahhoz, hogy 2020-ra a teljes energiamix 20 százalékát ezekből a forrásokból lehessen kielégíteni.

A Capgemini szakértői szerint a szélerőművekhez alkalmas szárazföldi területek jórészt elkeltek, ezért drága és bonyolult tengeri energiafarmokat kellene telepíteni. Az így termelt energia nyereséges hálózatba táplálásához meg kellene emelni az áram fogyasztói árát, amit nehezen lehetne a lakosság torkán lenyomni.

Az energiafogyasztás 20 százalékos csökkentésére vonatkozó tervek sem reálisak. Bár a válság hatására a primerenergia-fogyasztás 5,6 százalékkal csökkent 2009-ben, a 2020-as cél eléréséhez elsősorban az épületenergetika és a közlekedés/szállítmányozás területén kéne jelentős eredményeket elérni, ám épp itt a legnehezebb hatékonyan fellépni a rengeteg szereplő miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?