Folyamatban a szén-dioxid-kvóta könnyítés előterjesztése

agrarszektor.hu
Folyamatban van az az előterjesztés a kormány felé, ami a 2013-2020 közötti időszak szén-dioxid-kvóta-kiosztás kedvezményezettjeiről szól.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha a kormány a felmentés mellett dönt, azt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. 2011.szeptember 30-ig megküldi az Európai Bizottságnak.

Az Unió villamosenergia-termelő létesítmények részére átmeneti ingyenes kiosztást tesz lehetővé, amennyiben a tagállam így dönt, a tárca pedig sikeresen előkészíti a döntést - írja az energiainfo.hu

Jelenleg 150-180 milliárd forintra becsülhető azoknak az üvegházhatású gázok egységeinek értéke, amelyeket derogáció esetén az áramtermelő létesítmények kapnának meg. Ha nincs derogáció, akkor az ezekből az egységekből származó bevételek legalább felét energiahatékonysági programokra kell fordítani.

Korábban a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET) kijelentette, hogy ha Magyarország szeptember 30-ig nem juttatja el a villamosenergia-termelők részére átmenetileg ingyenes allokációt tartalmazó dokumentumokat Brüsszelnek, akkor - évente akár 40-90 milliárd forint többletköltségük lehet az érintett vállalkozásoknak, amit kénytelenek lennének az árakban érvényesíteni, a kibocsátási egységek aktuális árfolyamától és a forint-euró keresztárfolyamától függően.

A derogáció nem jelentene teljes feltétel nélküli könnyítést, mert az uniós szabályozás értelmében a kiosztással egyenértékű modernizációt írnak elő.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03