Megelégelték a cseh naperőművek az állami adót, pert indítanak

agrarszektor.hu
Milliárdos kártérítési pert indítanak a csehországi naperőmű-tulajdonosok a cseh állam ellen egy 2010-es törvény miatt - számol be a Napi.hu.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A visszamenőleges hatályú törvény értelmében az állam 26 százalékos adót vetett ki a naperőművek nyereségére, a 11 külföldi befektető cég pedig - ezt megelégelve - közölte a prágai pénzügyminisztériummal, hogy beperli a cseh államot.

A perlő cégek mindegyike a Photovoltaic Investors Club (IPVIC) tagja. Frank Schulte, az IPVIC főtitkára kifogásolta, hogy a cseh állam következetesen akadályozni kívánja az ország naperőműinek működését és fejlesztését. Bizonyítékként kiemelte, hogy 2014-től az energiaszabályozási hivatal (ERÚ) fel akarja függeszteni a megújuló energiaforrások támogatását. Az ERÚ elnöke ezt azzal indokolta, hogy 2013 végére teljesítik − jóval a 2020-as határidő előtt − vállalásukat, miszerint az ország energiaszükségletének 13,5 százalékát megújuló forrásból biztosítják.

A naperőmű-tulajdonosok eddigi vesztesége hozzávetőlegesen 560 milliárd korona. Ha a pert megnyerik az állammal szemben, kártérítésük összege elérheti a 250 milliárd koronát.

 

forrás: Napi.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?