Komoly veszély fenyegeti a világot: nagy baj lesz, ha nem sikerül megállítani

Komoly veszély fenyegeti a világot: nagy baj lesz, ha nem sikerül megállítani

agrarszektor.hu
Ha nem reagálunk a globális felmelegedés veszélyére, világunk visszafordíthatatlanul megváltozik. Többek között ezt állapítja meg a Roland Berger „Trend Compendium” tanulmánysorozata, amely a klímaváltozás lehetséges következményeit vizsgálja. A tanulmány kimondja: azonnal meg kell állítanunk a szennyezést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A globális felmelegedés 1,5°C-ra szorítása napjaink egyik legaktuálisabb és legsürgetőbb problémája. Amennyiben ez nem történik meg számos olyan tényezővel kell számolnunk, amelyek jelentősen formálni fogják életünket. Az alábbi példák azt mutatják meg, hogy a Roland Berger szerint milyen változásokkal kell szembenéznünk, ha a globális középhőmérséklet 2,0 °C-kal emelkedik:

  • A világ 28%-a lesz kitéve szélsőséges hőségnek és hőhullámoknak 20 évente legalább egyszer. A kedvező forgatókönyv megvalósulása esetében - azaz, ha a felmelegedést sikerül 1,5°C-on tartani - ez az arány lényegesen kisebb. Mindössze az emberek 9%-a lesz kitéve szélsőséges hőhullámoknak 20 évente legalább egyszer.
  • 10 évente várhatóak jégmentes nyarak az Északi-sarkvidéken. (A kedvezőbb esetben ez csak 100 évente fog megtörténni.)
  • Minden fél fokos felmelegedés jelentősen alacsonyabb terméshozamokat és az élelmiszerek alacsonyabb tápanyagtartalmát eredményezi.
  • A tengerben a biológiai sokféleséget, az ökoszisztémákat és az ökológiai funkcióikat 1,5°C esetén lényegesen kisebb kockázat fenyegeti, mint 2°C esetén.
  • 2100-ra gyakorlatilag az összes korallzátony elpusztul, ha nem sikerül megállítani a felmelegedést. A szerencsésebb esetben viszont a korallzátonyoknak „csak” a 75%-a fog eltűnni.
  • 49 millió embert fog érinteni a tengerszint 56 cm-es emelkedése 2100-ig, 1,5°C-nál ezek az arányszámok alacsonyabbak lesznek.

Nem csak az emelkedő hőmérséklet és annak következményei jelentenek fenyegetést a környezetünkre. A különböző típusú szennyezések jelentősen károsítják a természetet és veszélyeztetik az egészségünket. 10-ből 9 ember olyan levegőt lélegzik be, amely meghaladja a WHO légszennyezettségi irányelveit, a légszennyezés felelős minden nyolcadik halálesetért világszerte. A vízszennyezettség is komoly méreteket öltött az utóbbi évek során. A Csendes-óceán egyik nagy szemétfoltja 1,8 trillió darab műanyagot tartalmaz 1,6 millió négyzetkilométernyi területen - ez nagyságrendileg háromszor akkora, mint Franciaország. A különböző forrásokból származó szennyezések csökkentésére, minimalizálására irányuló intézkedések közül a Roland Berger az alábbi négyet emeli ki:

  • Élő szervezetre kártékony anyagok betiltása (és folyamatos felülvizsgálása)
  • Szigorúbb szennyezési határ- és küszöbértékek megállapítása minden szennyezéstípusra vonatkozóan
  • Kibocsátásmentes vagy alacsonyabb kibocsátású energiatermelés megvalósítása
  • Átállás a körforgásos megközelítésekre és a hosszabb élettartamú, fenntarthatóbb termékek előállítására

A legtöbb ágazatban az üzleti élet változni fog, akár az éghajlati vészhelyzet közvetlen és közvetett hatásai, akár a szabályozási változások, akár a fogyasztás új trendjei miatt. Ez az átalakulás lehetőséget kínál a vállalatok számára, hogy versenyelőnyre tegyenek szert. Azokat a vállalatokat, amelyek már most proaktívan cselekednek, nem érik majd meglepetések

- állítja Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03