Megtudtuk: ez lehet a megoldás a magyar földek egyik súlyos problémájára

Megtudtuk: ez lehet a megoldás a magyar földek egyik súlyos problémájára

agrarszektor.hu
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére minden évben elkészíti a vízvisszatartási tervet, hogy ezzel előre tervezetten ne csak a tározókban, hanem a csatornákban, holtágakban is vizet biztosítson. A hatóság Facebook-posztjából kiderült, hogy a lehulló csapadék minél nagyobb hányadának helyben tartására törekednek vízkormányzó tevékenységükkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint minden évben, idén is elkészítette működési területére nézve a vízvisszatartási tervet a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A vízkészletek helyben tartását - az év eleji vízbőséget kihasználva - az alábbi helyszíneken és létesítményeknél végzik a szabolcsi szakhatóság szakemberei:

  • A Rétközi-tó gravitációs vízpótlása a Tiszából Felső-Szabolcsban: a legutóbbi tiszai árhullámnak köszönhetően a Rétközi-tóba 2023. január 23-án 14 órán keresztül volt lehetőség gravitációs vízpótlás végzésére. Az így kialakult vízszint (321 cm) elérte, illetve már meghaladja az üzemi vízszintet. A vízpótlás során 1,57 millió m3 vizet vezettek a tározóba.
  • Vízvisszatartás a Beregben: a Beregben a Szipa- és a Csaronda-főcsatorna vízrendszere feltöltődött, elsősorban az ukrán területekről magyar területre - a közös érdekeltségű csatornákon - vezetett belvizekből. Így a belvízrendszerben közel 1 millió m3 víz megtartása történt csatorna medrekben.
  • A Szamossályi-tározó gravitációs vízpótlása a Szamos folyóból a szatmári térségben: a Szamossályi zsilipet 2023. január 22-től két napon keresztül nyitva tartották, így a Szamoson levonult árhullámból 164 ezer m3 vizet sikerült betározniuk. A Szamossályi-tározót üzemi vízszint fölé töltötték, így lehetőség nyílt a Szamossályi-árapasztó-csatornán keresztül vízkormányzással a Gőgő-Szenke-főcsatornán lévő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Nagyszekeresi-tározó és a FETIVIZIG kezelésében lévő, évek óta vízhiánnyal küzdő Penyigei-tározó vízpótlására. A tározó töltése jelenleg is folyamatban van. A Nagyszekeresi-tározó már feltöltődött és a Szamossályi-árapasztó medre is telített.
  • A Szamosmenti-tározó gravitációs feltöltése csapadékvízből: a Románia felől érkező csapadékvizet továbbra is az évek óta vízhiánnyal küzdő és többségében szárazon álló Szamosmenti-tározóba kormányozzák, eddig 122 ezer m3 vizet tudtunk betározni.
  • Vízvisszatartás a Nyírségben: a tél folyamán lehullott jelentős csapadékmennyiség ellenére a Nyírségben továbbra sem jelentkezett jelentősebb lefolyás, az összes víz a talajvizeket táplálja, hatására talajvízszint emelkedések tapasztalhatók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?