Megtudtuk: ez lehet a megoldás a magyar földek egyik súlyos problémájára

agrarszektor.hu
A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére minden évben elkészíti a vízvisszatartási tervet, hogy ezzel előre tervezetten ne csak a tározókban, hanem a csatornákban, holtágakban is vizet biztosítson. A hatóság Facebook-posztjából kiderült, hogy a lehulló csapadék minél nagyobb hányadának helyben tartására törekednek vízkormányzó tevékenységükkel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Mint minden évben, idén is elkészítette működési területére nézve a vízvisszatartási tervet a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A vízkészletek helyben tartását - az év eleji vízbőséget kihasználva - az alábbi helyszíneken és létesítményeknél végzik a szabolcsi szakhatóság szakemberei:

  • A Rétközi-tó gravitációs vízpótlása a Tiszából Felső-Szabolcsban: a legutóbbi tiszai árhullámnak köszönhetően a Rétközi-tóba 2023. január 23-án 14 órán keresztül volt lehetőség gravitációs vízpótlás végzésére. Az így kialakult vízszint (321 cm) elérte, illetve már meghaladja az üzemi vízszintet. A vízpótlás során 1,57 millió m3 vizet vezettek a tározóba.
  • Vízvisszatartás a Beregben: a Beregben a Szipa- és a Csaronda-főcsatorna vízrendszere feltöltődött, elsősorban az ukrán területekről magyar területre - a közös érdekeltségű csatornákon - vezetett belvizekből. Így a belvízrendszerben közel 1 millió m3 víz megtartása történt csatorna medrekben.
  • A Szamossályi-tározó gravitációs vízpótlása a Szamos folyóból a szatmári térségben: a Szamossályi zsilipet 2023. január 22-től két napon keresztül nyitva tartották, így a Szamoson levonult árhullámból 164 ezer m3 vizet sikerült betározniuk. A Szamossályi-tározót üzemi vízszint fölé töltötték, így lehetőség nyílt a Szamossályi-árapasztó-csatornán keresztül vízkormányzással a Gőgő-Szenke-főcsatornán lévő Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő Nagyszekeresi-tározó és a FETIVIZIG kezelésében lévő, évek óta vízhiánnyal küzdő Penyigei-tározó vízpótlására. A tározó töltése jelenleg is folyamatban van. A Nagyszekeresi-tározó már feltöltődött és a Szamossályi-árapasztó medre is telített.
  • A Szamosmenti-tározó gravitációs feltöltése csapadékvízből: a Románia felől érkező csapadékvizet továbbra is az évek óta vízhiánnyal küzdő és többségében szárazon álló Szamosmenti-tározóba kormányozzák, eddig 122 ezer m3 vizet tudtunk betározni.
  • Vízvisszatartás a Nyírségben: a tél folyamán lehullott jelentős csapadékmennyiség ellenére a Nyírségben továbbra sem jelentkezett jelentősebb lefolyás, az összes víz a talajvizeket táplálja, hatására talajvízszint emelkedések tapasztalhatók.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?