Elképesztő: egyre több ilyen erdő van Magyarországon

Elképesztő: egyre több ilyen erdő van Magyarországon

agrarszektor.hu
A klímaváltozás okozta felmelegedés elleni küzdelem, valamint erdeink állapotának megőrzése elképzelhetetlen az erdősített területeink védelme, különösen ezek változatos genetikai állományainak fenntartása nélkül. Bizakodásra ad okot, hogy a törzsültetvények nagysága évről évre nő, emellett pedig lényeges, hogy e nélkülözhetetlen tevékenységre áldozó erdőgazdálkodók kompenzálása is fontos szempont hazánkban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyes erdőterületek szaporítóanyagokat állítanak elő, amelyek - az elmúlt évtizedek, sőt évszázadok körülményeihez való alkalmazkodás során kialakított biokémiai folyamatokat leíró „vértezetet” magukban kódolva - biztosítják a jövő erdeinek genetikai állományát és annak változatosságát. A helyi genetikai erőforrások fenntartásának jelentősége abban rejlik, hogy azok már bizonyítottak a lokális klimatikus viszonyok között, ezért célszerű biztosítani a genetikai állományuk minél hosszabb távú továbbörökítését. Azaz: nemcsak faanyagként kell tekintenünk az erdőre, hanem a genetikai változatosság forrásaként is - írja a Nébih.

EZ IS ÉRDEKELHET

A törzsültetvénnyé minősített állományok megőrzéséhez szükséges védelem ezért elengedhetetlen.
Ezek - az erdészeti gazdálkodásból kieső erdőrészletek és állományok - tulajdonképpen nem a faanyagtermelést szolgálják, hanem a biológiai értékek továbbörökítését. Az erdőgazdálkodók ennek következtében kieső jövedelmének kárpótolását az évek óta meghirdetett VP pályázat segítette. Ez a pályázási lehetőség az újabb pályázati ciklusban - a KAP programban is újra szerepel majd. Az erdők és a klíma jövőjének tekintetében kiemelkedő jelentősége van annak, hogy egyes gazdálkodók évről évre újabb erdőrészletet szánnak erre a nemes és távlati célra.

A Nébih - a megfelelő informatikai háttér fejlesztésével - jelenleg is dolgozik a génrezervátumok nyilvántartásának fejlesztésén, mégpedig azzal a céllal, hogy az onnan származó szaporítóanyagokból újabb erdőtelepítések létesülhessenek. Az elmúlt évekhez hasonlóan a Nébih idén is együttműködik a Magyar Államkincstárral az erdészeti génmegőrzési pályázatok ellenőrzésében. Ennek kapcsán a Nébih szakemberei az ország egész területén, többfordulós, sokrétű és összetett ellenőrzésekben vesznek részt. Nagy eredmény, hogy az újabb és újabb pályázóknak köszönhetően a rezervátumi minősítést kapott törzsültetvényi erdőterületek nagysága az országban idén már 870 hektárra nőtt. Optimizmusra adnak okot a már leadott támogatási kérelmek is, hiszen azok tükrében már látható, hogy további 20-30%-os növekedéssel számolhatnak a szakemberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?