Valóban káros a zöld agrárpolitika az európai mezőgazdaságnak?

Valóban káros a zöld agrárpolitika az európai mezőgazdaságnak?

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke szerint, ha a zöld agrárpolitikával leépítjük az európai termelést, csak olyan területekről szerezhetjük be az élelmiszert, ahol fenntarthatatlan módon gazdálkodnak. Hozzátette, az európai gazdák is egyetértenek a fenntarthatóság alapelveivel, de fontos lenne, hogy ezek szakmai alapokon, a realitás talaján állva érvényesüljenek. A szakember egyfajta "parasztvakításnak”, egy kényszeredett visszakozásnak tartja a Közös Agrárpolitika nemrégiben elfogadott egyszerűsítési csomagját, amelynek hátterében szerinte az áll, hogy az Európai Bizottságban „egész egyszerűen megijedtek attól, hogy politikai következménye lesz az eddigi szakmai ámokfutásuknak.”

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A társadalmi kompromisszum a klímaváltozás miatt szorongó uniós polgárok és a gazdák között elérhető, ha elfogadjuk, hogy a probléma valós, és annak megoldásában a termelők is érdekeltek, valamint nem ők a folyamat felelősei. Az elnök szerint az európai gazdatüntetések világos politikai kockázatot jelentettek az Európai Bizottság számára, ez indokolja a KAP egyszerűsítését szolgáló csomagot. Az adminisztrációs egyszerűsítésekkel a döntéshozók próbálnak bizonyos dolgokban engedményeket tenni, ugyanakkor úgy véli, ha ugyanez a garnitúra kap lehetőséget arra, hogy az európai agrárpolitikát irányítsa, akkor ugyanazon elvek szerint fognak dolgozni, mint eddig - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mik lehetnek a következmények?

Meggyőződésem, hogy az, amit ma az Európai Unióban zöld agrárpolitika néven előadnak, az nem agrárpolitika, és semmiképpen nem zöld. Ezekkel az intézkedésekkel a sok jó szándékú - fogalmazzunk most így - klímarettegő embernek próbálnak a kedvében járni. Feltehetjük a kérdést, miért jó az, hogy az Európai Unió agrártermelését, ami a világon a legkisebb ökológiai lábnyommal képes jó minőségű élelmiszert fenntarthatóan előállítani, leépítjük. Ezt követően pedig Dél-Amerikából, Ázsiából, Ukrajnából hozzák ide azokat az élelmiszereket vagy alapanyagokat, amiknek az előállításáról semmit nem tudunk, és ezek esetében nyomon követésről nem is beszélhetünk. Óriási környezeti terhelés mellett megtermelt, az élelmiszer-biztonsági követelményeknek nem megfelelő élelmiszert hoznak így Európába. Ez hazardírozás

- vélekedett a NAK elnöke.

Győrffy Balázs úgy véli, hogy szakmai-társadalmi kompromisszumot kellene elérni, amiben a gazdatársadalomnak azt a tényt kell hangsúlyoznia, hogy a termelőknek nem érdekük tönkre tenni a talajt, a folyóvizeket, en bloc a vízháztartást, szennyezni a levegőt, vagy akár kínozni az állatot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ellenkezőleg: a valóság az, hogy a termelőknek anyagi érdekük fűződik ahhoz, hogy ezek a termelési eszközök hosszú távon jó minőségben rendelkezésre álljanak. Mert nekünk ez nem csak a környezetünk, hanem egyben termelési eszközök is. A gazdákat nem kell arról meggyőzni, hogy vigyázzanak ezekre.

A legnagyobb problémát ugyanakkor abban látja Győrffy Balázs, hogy ugyanezeket a követelményeket nem várják el az EU-n kívüli termelőktől, akiktől nagy mennyiségben vásárol agrártermékeket és élelmiszert az Unió:

Az a jogi lehetőségünk mindenképpen meglenne, hogy legalább ne rontsuk a jelenlegi helyzetet. Ha az Európai Unióban egy sor követelményt várunk el az élelmiszer megtermelése kapcsán, akkor azt gondolom, az lenne fair, hogyha a külföldivel, harmadik országból ide behozottal szemben is ugyanezeket várnánk el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?